2-zijdig scannen op een 1-zijdige scanner (update: ook een bash script)

Random scannerHoe irritant is dat!? Heb je eindelijk op de meeste plaatsen een scanner tot je beschikking met sheet-feeder, begin je ineens tweezijdig bedrukte post te ontvangen. Of gewoon dubbelzijdig geprinte documenten. Dit irriteerde me al enige tijd, ik heb er dus maar eens iets simpel voor geschreven. Zodat je toch de gemakken van je sheetfeeder hebt en gewoon 1 goede pdf!

Mijn script is voor Windows, ondertussen heb ik van Matt ook een Bash script gehad!

Het probleem is namelijk dat je twee keer moet scannen, waarbij je de even pagina’s ook nog eens andersom moet sorteren, anders liggen ze achterstevoren. Dit zijn irritante handelingen!

Tijd om een hulpje te maken dat zorgt dat je gewoon eerst de oneven pagina’s kan scannen, dus 1,3,5,7 gevolgd door de even pagina’s zoals de stapel al ligt: 8,6,4,2 (gewoon de stapel omdraaien als je klaar bent met de voorkant dus) en deze zonder gedoe kan samen voegen.

Benodigdheden: 1 executable van pdftk, een gratis pdf-toolkit: “pdftk.exe” en het volgende script. Beiden zet je in dezelfde directory. Hier kopieer je je 2 pdf’s bij en je kan je 2 scans makkelijk samenvoegen.

Download hieronder mijn script. Het is een txt-file zodat je zelf ook gewoon de code kan lezen. Rename deze file naar “merge-twosided.cmd” en je kan aan de slag. Het bovenste deel van deze batch-file legt uit hoe hij werkt: merge-twosided

Ik heb er zelf veel plezier van.

Update:

Matt heeft in de reacties ook een bash-script voor linux geplaatst. Met imagemagick kan je onder linux exact hetzelfde! mergepdf2pdf Bash script

Update 2:

Vanwege de vraag van Mariette heb ik een extra scriptje toegevoegd. Wanneer je deze in dezelfde directory plaatst en zoals ze aangeeft in de comments een bestand scan1.pdf en scan2.pdf erbij hebt staan, zal deze met deze uitgangspunten automatisch werken. Hierdoor zal je geen commandline of dat soort zaken nodig hebben. Download dit script en rename het naar MergeStandaard.cmd en je kan aan de slag: MergeStandaard.

About Steph

Organiseert onder meer CampZone en The Party voor Duh-Events, houdt van gamen en content toevoegen aan het internet :). Werkt bij ICTZ als Manager Operations.
This entry was posted in Scripts and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to 2-zijdig scannen op een 1-zijdige scanner (update: ook een bash script)

 1. mattijs says:

  Echt WTF zegmaar. Laat ik dit nu PRECIES in Bash & ImageMagick geschreven hebben een paar weken terug :S Hopen dat de code er netjes uit blijft zien… bij deze:
  Pdf merge bash script

 2. Herman says:

  Ik heb dus recentelijk al mijn administratie van voor 2010 gedigitaliseerd.. En ik ben blij dat ik een scanner zonder sheetfeeder heb, anders had ik me nu goed genaaid gevoeld voor al het werk dat ik mezelf had kunnen besparen 😉

 3. Pingback: Administratie « Herman's Weblog

 4. Mariette says:

  Hallo,
  Ik heb geen verstand van computers maar kwam deze site tegen.
  Ik heb een aparte map gemaakt en hierin pdftk.exe, merge-twosided.cmd, scan1.pdf en scan2.pdf geplaatst.
  Wat moet ik nu doen?
  Ik heb op merge-twosided geklikt en zie wat voorbijflitsen, er gebeurt echter verder niets.
  Dus wat doe ik fout?

  • Steph says:

   Hallo Mariette! Je doet niets fout. Ik ga er echter vanuit dat je dit vanaf de commandline uitvoert. Dan werkt alles flexibel. Ik heb voor jou nu een Update 2 blokje geplaatst, met MergeStandaard. Deze zal, als je hem in hetzelfde mapje zet, ervan uit gaan dat je een scan1.pdf, een scan2.pdf en de andere dingetjes die je al aangeeft te hebben in dezelfde map hebt.

   Dan heb je verder geen commandline nodig en zou het direct moeten werken. Je krijgt er dan een 3e bestandje bij: samengevoegd.pdf.

   Veel succes!

   • Anje says:

    Hallo steph,
    Deze post is a een tijdje geleden, maar ik hoop dat je de reacties nog leest 🙂 Als eerst: bedankt voor het delen van deze tip! Ik heb geen verstand van code en scripts, maar ik heb heel braaf de aanwijzingen gevolgd (incl update 2). Ik heb nu dus een mapje met deze files: MergeStandaard.cmd; merge-twosided.cmd; pdftk_server-2.02-win-setup.exe; samengevoegd.pdf; scan1.pdf (p 1,3,5); scan2.pdf (p.6,4,2)
    Maarrr… het resultaat in samengevoegd.pdf is een file met de pagina’s op omgekeerde volgorde. (6,5,4,3,2,1). Hoe kan ik de volgorde hiervan omdraaien?

 5. Sven Ravensbergen says:

  Beste Steph,

  Dit bericht is ondertussen al van een tijd geleden, maar toch wil ik het nog toepassen.
  Alleen ondanks dat ik een hoop van computers weet, dit nog niet helemaal…

  Ik heb nu een map aangemaakt op mijn bureaublad. Die heet Scan
  Ik heb daarin mijn twee pdf files, de setup van pdftk en het merge-twosided.cmd
  Alleen heb ik het gekopierd maar het blijft nog steeds een .txt betand….

  En wat moet je daarna doen?

  Ik hoop graag antwoord van u te krijgen.

  Mvg, Sven

Leave a Reply