N900 Android installatie

Android 2.3 GingerbreadGisteren vond ik ineens op meerdere plaatsen het bericht dat Android 2.3 geport is naar de N900. Dat klonk me erg goed in de oren, aangezien Maemo wel een beetje aanvoelt als Abandonware de laatste tijd. Er wordt niet veel meer voor ontwikkeld en Meego lijkt ook maar niet van de grond te komen. Kortom, van bijzonder prettig toestel waar de features en toevoegingen je om de oren vlogen de eerste maanden is het een saai stilstaand toestel geworden. Ik merk al een tijdje dat ik de maanden aftel naar mijn nieuwe toestel moment in februari. Dat gaat een IPhone of Android phone worden.

De port heet NITDroid.


Dat Android dan ineens op de N900 kan was dus een geweldig feestje. Ik ben direct enthousiast aan de gang gegaan. De installatie kostte relatief weinig hoofdpijn. Als je deze instructies volgt is het eigenlijk bijzonder makkelijk:

N900-Autoinstaller – NITDroid

Het levert een N900 op die tijdens het booten de keuze geeft of je Android of Maemo wil opstarten. Ik moet zeggen dat Android er erg lekker op lijkt te lopen tot zover (soms is hij stervens-traag, maar een nieuwe boot levert gewoon een snelle Android).

Tot zover lijkt hij goed te werken. Bellen kan je er nog niet mee, aangezien de speaker niet werkt. Ook werkt mobiel internet bij mij van geen kanten nog. Via Wifi overigens prima. Zoals het werkt en voelt belooft het veel goeds. Ik hoop dan ook dat ze flink door zullen werken aan het porten. Want dit belooft heel wat. Gelukkig kan je hem gewoon via Maemo Fast Application Manager (FAPM) installeren. Hij wordt ook automatisch geupdate vanuit Maemo wanneer NITDroid een nieuwe versie uit brengt.

Je vindt hier de status van het project. Ik zal de highlights opsommen van de huidige 0.0.9 build:

 • 3G Data is working as of build 0.0.8. Phone is working too but there is no sound yet.
 • Number keys do not work on virtual keyboard: Known issue and a fix is not high on the list. Use physical keyboard for now.

In ieder geval is het belangrijk dat je je simlock (de pincode) weghaalt voor je aan de gang gaat. Het werkt allemaal verbazingwekkend goed al :).

Veel plezier!

Portstatus:

Hardware:    Vendor:    Note:    Status:   
Accelerometer STMicroelectronics LIS302DL 2 Working not done
Ambient Light Sensor Taos TSL2563 3 Not working
Bluetooth Broadcom BCM2048 1 Working
BME   Battery management 2 Working
Camera Toshiba ET8EK8 3 Not working
Camera Button     1 Working
Camera Lid     1 Working
CPU Texas Instruments OMAP 3430 ARM Cortex-A8 1 Working
CPU/OC   Overclocking 1 Working
Display Sony   1 Working
eMMC   Internal Memory 1 Working
External eMMC   Other partitions on memorycard 1 Working
FM Receiver Broadcom BCM2048 (Bluetooth chip) 3 Not working
FM Transmitter Silicon Labs Si4713 3 Not working
Front Camera ST Microelectronics VS6555 3 Not working
GPS TI NaviLinkâ„¢ NL5350 3 Not working
GPU   Graphics processor 2 Working
Headphone Jack Texas Instruments TPA6130a2 1 Working
Information LED     1 Working
Infrared port   lirc_rx51 3 Not working
Keyboard     1 Working
Keyboard slide sensor     1 Working
Lock Switch     1 Working
Microphone     2 Working
Phone/3G     3 Partial Working
Power Button     1 Working
Proximity sensor     3 Not working
Touch Screen Texas Instruments   1 Working
Vibrator   Done by same chip as Audio/Power management 2 Working
Video out     3 Not working
Wifi Texas Instrument   2 Working not done
Software:    Note:    Status:   
Flash 10.1   1 Working
Google Apps   1 Working
Live Wallpaper   1 Working
Market   1 Working
Music Player   1 Working

About Steph

Organiseert onder meer CampZone en The Party voor Duh-Events, houdt van gamen en content toevoegen aan het internet :). Werkt bij ICTZ als Manager Operations.
This entry was posted in Techniek, Telefoon and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to N900 Android installatie

 1. Eric says:

  Leuk om te lezen dat er voortgang is 🙂 ik denk dat ik nog even wacht tot de hardware support wat verder is, ik heb tenslotte al een android tablet om mee te spelen :p

 2. yousuck says:

  voor een telefoon (N900) die volgens jouw stil staat de laatste maanden is het wel raar dat er android voor geport wordt. uhh ohh dus ze zaten toch niet stil. En als je je echt had verdiept in dit toestel had je geweten dat er constant updates en nieuwe apps komen. zoals de hack voor de ps3 om je n900 als controller/muis/toetsenbord te gebruiken.

  de N900 staat boven alle andere tablets door de ongekende mogelijkheden die hij bied dankzij zijn opensource en natuurlijk zijn usb-host mogelijkheden.

  ik geloof niet dat er een andere tablet is die je de mogelijkheid geeft om te kiezen tussen welke os je wilt draaien.

  Maemo, Android, NITdroid, Win 3.11, Win95, WinXP, Dos x.x, any unix system.

  • Steph says:

   Er zit niemand helemaal stil nee. En de port komt voornamelijk door enthousiastelingen voor de N900 en de awesomeness van het Maemo idee van Nokia: Alles open. Zo ook de bootloader. Geen encryptie, iedereen mag er alles mee doen.

   Waar ik aan refereer is de brandbrieven die in veelvoud op maemo.org hebben gestaan, waarin Nokia super veel onduidelijk laat over het voortzetten van Maemo, het overgaan naar meego en het slecht ondersteunen van de Maemo community hierin.

   Hierdoor stopten veel developers met het ontwikkelen voor Maemo en hebben een flink aantal developers ook besloten niet de moeite voor Maemo te nemen.

   Ik weet dat er veel updates komen en ook juist deze laat zien hoe super het idee van de telefoon is. Ik hoop dat Meego straks een frisse wending wordt in de huidige onduidelijkheid.

   Grappig dat je zo’n sterke andere mening hebt, mensen die ik ken met een N900 voelen zo’n beetje hetzelfde als ik. Dat maakt het concept waarmee hij kwam niet fout en maakt het ook geen miskoop. Hij is snel en open. Die belofte is waargemaakt..

 3. Chris says:

  Ik zou het erg fijn vinden als er een goede werkende Android port komt voor de N900! Tijdens de aanschaf ben ik overstag gegaan door de goede specs van de N900 en het meamo OS. Maar nu vind ik het meamo een handicap, omdat er weinig BRUIKBARE apps ontwikkeld meer worden. Een mooi voorbeeld is whattsapp , deze nuttige app wordt niet ontwikkeld voor meamo omdat er weinig draagvlak voor meamo in de toekomst is! Kortom, de N900 is een prachtig toestel wat erg fijn werkt, maar mist de flexiteit van de android OS.

 4. Aad says:

  Er zal wel ontwikkeld worden door de community, maar Nokia is onbetrouwbaar: ik vind het bijvorbeeld een klap in mijn bek dat Nokia navigatie niet volledig aanbiedt voor de N900, hun top-toestel. Nooit meer Nokia. Ik hoop dat de N900 volledig gaat werken op Android, dan heb ik nog wat lol aan mijn investering…

  • Sebastiaan says:

   De N900 was nooit hun ‘top toestel’. Het was/is een tweaker/developer toestel. Het toptoestel uit de N serie was de N97…. en dat ding was/is een fiasco

 5. Sebastiaan says:

  Inmiddels is Android 2.3.4 voor de Nokia N900 ook al uit (ik draai hem met plezier!). Een paar bugfixes zijn:

  1) WiFI werkt altijd (en ook goed)
  2) Updates voor keyboard
  3) SNELHEID!
  4) boottijd is verkort
  5) Android Market werkt beter

Leave a Reply