CampZone tinkering / makerspace

IMAG0966

Zoals in de vorige nieuwspost al kort aangestipt hebben we dit jaar een toevoeging aan CampZone: een makerspace (oftewel een ruimte om in gezelligheid te solderen). Ik zelf ben de trotse bezitter van een handleiding en alle onderdelen om een 8x8x8 (dat is 512 lampjes dames en heren!) led-kubus te maken. Dit project heb ik al enige jaren liggen. Ik kom er niet aan toe. Aan de ene kant omdat ik het druk heb, aan de andere kant omdat ik er tegenop zie. Ik wil wel, maar het is zo veel! En dan heb ik het niet over de hoeveelheid lampjes, maar wel over de kennis die ik nodig ga hebben. Alles is goed uitgelegd in de handleiding, maar het is kilometers tekst die ik net begrijp. Wat als er straks iets niet werkt? Ga ik dan ontdekken wat ik fout doe? Wat doen ik dan?

IMAG0971

Toch blijft het trekken, ik heb al vaker willen starten aan hobbie-dingetjes. Met name als ik om me heen kijk. Tom was er altijd al mee bezig. Andries doet het ondertussen ook al een tijdje en meer en meer mensen zijn er lekker mee aan het spelen. En het ziet er zo ontzettend leuk uit. Eerder had ik al geschreven over ons bezoekje aan een een makerspace: RevSpace. Daar zag ik hoe leuk en prettig het is om het met een hoop mensen bij elkaar te doen: mensen helpen elkaar en het is gezellig. Dat is iets wat ik ook al lang op CampZone wilde hebben. Veel van onze bezoekers hebben al jaren vernuftige projectjes bij zich. Biertellers, bitterballen automaten, koffiemachines en led-walls. Dingen waar je meteen zin van krijgt!

11794422_884284724940590_7430101210878801174_o

Dit jaar gingen we er dan ook echt voor. We hebben spullen ingekocht, serieus met een aantal partijen gepraat en wat sponsors gezocht. Rabobank heeft enthousiast aangesloten en een Rube Goldberg wedstrijd gemaakt. Rube Goldberg machines zijn gewoon leuke apparaten die op allerlei manieren bewegen en dingen in gang zetten. Domino met knikkers, hamers, touwtjes en wat je maar in handen krijgt. Dit is erg leuk geworden en we hebben mooie dingen gezien. Een hoop tweedehands speelgoed en allerlei vernuft werd ingezet om dit te realiseren.

IMAG0942

Daarnaast hebben we een makertent waar mensen samen hun hobby kunnen beoefenen en geholpen worden door actieve begeleiding die er om de dag zit. We waren benieuwd of dit zou aanslaan en hebben wat workshops georganiseerd. We hadden zelf een kitje samen gesteld van onderdelen om een wireless LED-Dimmer te maken zodat mensen iets concreets hadden om te bouwen. We hebben met veel zenuwen ingekocht (wat als niemand het leuk vindt? Dan blijven we ermee zitten en hebben we het geld weggegooid), maar kwamen uiteindelijk te kort. Andries was uiteindelijk onderdelen van zijn eigen projectjes aan het verkopen zodat mensen nog mee konden doen. Kortom een enorme hit. Veel bezoekers slepen hun eigen spullen mee en gaan gezamenlijk zitten werken aan hun eigen projectjes. Ook binnen onze crew is het een hit, veel mensen zitten voor het eerst van hun leven te programmeren of solderen. Ik ben dan ook bijzonder blij dat het zo werkt en ben zelf ook begonnen aan het solderen. Tussen de drukte door doe ik telkens een stukje, naast dat Tom en Freddy bijvoorbeeld ook een beetje geholpen hebben. Rina heeft bijzonder veel geholpen en het kubusje begint er te komen. Dit wordt echt een blijvertje, volgend jaar gaan we er meer mee doen! Het grappige is ook dat externe partijen ons al hebben weten te vinden. Die zien nu gelukkig ook dat onze bezoekers alles behalve de verwachtte “domme gamers” zijn. Wij wisten dat allang: als mensen echt alleen maar gamen en verder niets leuk vinden, waarom zouden ze dan naar CampZone komen? Gamen kan je echt beter thuis doen! Hier is het gezellig, maar het is natuurlijk wel wat onhandiger allemaal. Daar ben ik dan ook enorm blij mee: nu kunnen we het met meer groepen oppakken en zijn er nog meer leuke ideeën. Ik ben al erg nieuwsgierig hoe het er dan dus het volgende jaar uit zal zien! [gallery link=“file” ids=“3774,3775,3776,3778,3779,3783,3784,3786,3787,3788,3789,3790,3791,3794,3795,3796,3797,3798,3792”]

Comments oude systeem:

Herman Ronk -

Ik kan niet wachten tot ik weer een eigen huis heb zodat ik weer verder gaan puzzelen :) Voor mij is dit soort gepruts in ieder geval een mooie vorm van ontspanning na het werk. Deze CampZone kon ik er niet bij zijn, maar volgend jaar ga ik in ieder geval mijn best doen om op zijn minst deze sessies bij te wonen :)

Rob -

Echt super-gaaf om te lezen en een superidee voor campzone! Dat knutselen blijft gewoon ontzettend leuk en als je het samen kunt doen is het alleen maar leuker! :) Zijn er van de Rube Goldberg ook filmpjes, de zaken in beweging zien is natuurlijk veel gaver :)

Adding content to the end of the web.

Next
Previous