N900 Android installatie

Android 2.3 GingerbreadGisteren vond ik ineens op meerdere plaatsen het bericht dat Android 2.3 geport is naar de N900. Dat klonk me erg goed in de oren, aangezien Maemo wel een beetje aanvoelt als Abandonware de laatste tijd. Er wordt niet veel meer voor ontwikkeld en Meego lijkt ook maar niet van de grond te komen. Kortom, van bijzonder prettig toestel waar de features en toevoegingen je om de oren vlogen de eerste maanden is het een saai stilstaand toestel geworden. Ik merk al een tijdje dat ik de maanden aftel naar mijn nieuwe toestel moment in februari. Dat gaat een IPhone of Android phone worden. De port heet NITDroid. Dat Android dan ineens op de N900 kan was dus een geweldig feestje. Ik ben direct enthousiast aan de gang gegaan. De installatie kostte relatief weinig hoofdpijn. Als je deze instructies volgt is het eigenlijk bijzonder makkelijk: N900-Autoinstaller - NITDroid Het levert een N900 op die tijdens het booten de keuze geeft of je Android of Maemo wil opstarten. Ik moet zeggen dat Android er erg lekker op lijkt te lopen tot zover (soms is hij stervens-traag, maar een nieuwe boot levert gewoon een snelle Android). Tot zover lijkt hij goed te werken. Bellen kan je er nog niet mee, aangezien de speaker niet werkt. Ook werkt mobiel internet bij mij van geen kanten nog. Via Wifi overigens prima. Zoals het werkt en voelt belooft het veel goeds. Ik hoop dan ook dat ze flink door zullen werken aan het porten. Want dit belooft heel wat. Gelukkig kan je hem gewoon via Maemo Fast Application Manager (FAPM) installeren. Hij wordt ook automatisch geupdate vanuit Maemo wanneer NITDroid een nieuwe versie uit brengt. Je vindt hier de status van het project. Ik zal de highlights opsommen van de huidige 0.0.9 build:

  • 3G Data is working as of build 0.0.8. Phone is working too but there is no sound yet.
  • Number keys do not work on virtual keyboard: Known issue and a fix is not high on the list. Use physical keyboard for now.

In ieder geval is het belangrijk dat je je simlock (de pincode) weghaalt voor je aan de gang gaat. Het werkt allemaal verbazingwekkend goed al :). Veel plezier! Portstatus:

Hardware:   

Vendor:   

Note:   

Status:   

Accelerometer

STMicroelectronics

LIS302DL

2 Working not done

Ambient Light Sensor

Taos

TSL2563

3 Not working

Bluetooth

Broadcom

BCM2048

1 Working

BME

 

Battery management

2 Working

Camera

Toshiba

ET8EK8

3 Not working

Camera Button

 

 

1 Working

Camera Lid

 

 

1 Working

CPU

Texas Instruments

OMAP 3430 ARM Cortex-A8

1 Working

CPU/OC

 

Overclocking

1 Working

Display

Sony

 

1 Working

eMMC

 

Internal Memory

1 Working

External eMMC

 

Other partitions on memorycard

1 Working

FM Receiver

Broadcom

BCM2048 (Bluetooth chip)

3 Not working

FM Transmitter

Silicon Labs

Si4713

3 Not working

Front Camera

ST Microelectronics

VS6555

3 Not working

GPS

TI NaviLinkâ„¢

NL5350

3 Not working

GPU

 

Graphics processor

2 Working

Headphone Jack

Texas Instruments

TPA6130a2

1 Working

Information LED

 

 

1 Working

Infrared port

 

lirc_rx51

3 Not working

Keyboard

 

 

1 Working

Keyboard slide sensor

 

 

1 Working

Lock Switch

 

 

1 Working

Microphone

 

 

2 Working

Phone/3G

 

 

3 Partial Working

Power Button

 

 

1 Working

Proximity sensor

 

 

3 Not working

Touch Screen

Texas Instruments

 

1 Working

Vibrator

 

Done by same chip as Audio/Power management

2 Working

Video out

 

 

3 Not working

Wifi

Texas Instrument

 

2 Working not done

Software:   

Note:   

Status:   

Flash 10.1

 

1 Working

Google Apps

 

1 Working

Live Wallpaper

 

1 Working

Market

 

1 Working

Music Player

 

1 Working

Comments oude systeem:

Steph -

Er zit niemand helemaal stil nee. En de port komt voornamelijk door enthousiastelingen voor de N900 en de awesomeness van het Maemo idee van Nokia: Alles open. Zo ook de bootloader. Geen encryptie, iedereen mag er alles mee doen. Waar ik aan refereer is de brandbrieven die in veelvoud op maemo.org hebben gestaan, waarin Nokia super veel onduidelijk laat over het voortzetten van Maemo, het overgaan naar meego en het slecht ondersteunen van de Maemo community hierin. Hierdoor stopten veel developers met het ontwikkelen voor Maemo en hebben een flink aantal developers ook besloten niet de moeite voor Maemo te nemen. Ik weet dat er veel updates komen en ook juist deze laat zien hoe super het idee van de telefoon is. Ik hoop dat Meego straks een frisse wending wordt in de huidige onduidelijkheid. Grappig dat je zo’n sterke andere mening hebt, mensen die ik ken met een N900 voelen zo’n beetje hetzelfde als ik. Dat maakt het concept waarmee hij kwam niet fout en maakt het ook geen miskoop. Hij is snel en open. Die belofte is waargemaakt..

Eric -

Leuk om te lezen dat er voortgang is :) ik denk dat ik nog even wacht tot de hardware support wat verder is, ik heb tenslotte al een android tablet om mee te spelen :p

yousuck -

voor een telefoon (N900) die volgens jouw stil staat de laatste maanden is het wel raar dat er android voor geport wordt. uhh ohh dus ze zaten toch niet stil. En als je je echt had verdiept in dit toestel had je geweten dat er constant updates en nieuwe apps komen. zoals de hack voor de ps3 om je n900 als controller/muis/toetsenbord te gebruiken. de N900 staat boven alle andere tablets door de ongekende mogelijkheden die hij bied dankzij zijn opensource en natuurlijk zijn usb-host mogelijkheden. ik geloof niet dat er een andere tablet is die je de mogelijkheid geeft om te kiezen tussen welke os je wilt draaien. Maemo, Android, NITdroid, Win 3.11, Win95, WinXP, Dos x.x, any unix system.

Chris -

Ik zou het erg fijn vinden als er een goede werkende Android port komt voor de N900! Tijdens de aanschaf ben ik overstag gegaan door de goede specs van de N900 en het meamo OS. Maar nu vind ik het meamo een handicap, omdat er weinig BRUIKBARE apps ontwikkeld meer worden. Een mooi voorbeeld is whattsapp , deze nuttige app wordt niet ontwikkeld voor meamo omdat er weinig draagvlak voor meamo in de toekomst is! Kortom, de N900 is een prachtig toestel wat erg fijn werkt, maar mist de flexiteit van de android OS.

Aad -

Er zal wel ontwikkeld worden door de community, maar Nokia is onbetrouwbaar: ik vind het bijvorbeeld een klap in mijn bek dat Nokia navigatie niet volledig aanbiedt voor de N900, hun top-toestel. Nooit meer Nokia. Ik hoop dat de N900 volledig gaat werken op Android, dan heb ik nog wat lol aan mijn investering…

Sebastiaan -

Inmiddels is Android 2.3.4 voor de Nokia N900 ook al uit (ik draai hem met plezier!). Een paar bugfixes zijn: 1) WiFI werkt altijd (en ook goed) 2) Updates voor keyboard 3) SNELHEID! 4) boottijd is verkort 5) Android Market werkt beter

Sebastiaan -

De N900 was nooit hun ‘top toestel’. Het was/is een tweaker/developer toestel. Het toptoestel uit de N serie was de N97…. en dat ding was/is een fiasco

Adding content to the end of the web.

Next
Previous