Nieuwjaarslan: Minecraft

NieuwjaarslanDat was hem dan. De start van het nieuwe jaar, het einde van het vorige. Zoals altijd hadden we dit jaar weer de nieuwjaarslan, welke ooit in het leven geroepen is om de CampZone site live te brengen wanneer het nieuwe jaar zich aandient. Het is een fijne traditie om iedereen zoveel mogelijk bij elkaar te hebben en samen over de nieuwe website te gaan en dingen te fixen, corrigeren en aanvullen. Zo ook dit jaar. Natuurlijk is niet iedereen die er is direct betrokken bij de website, er wordt ook gegamed. Een aantal dagen. Vanwege onze bruiloft en de komende huwelijksreis was hij dit jaar wat korter dan gebruikelijk. Hij was dit jaar van woensdagavond tot maandagavond. Ook konden er dit jaar minder mensen. Helaas hadden er toch wat mensen andere plannen of verplichtingen. Met de ietwat kleinere groep was het stiekem ook wel wat knusser, dus de sfeer heeft het niet afgebroken. Normaal is COD wel de nieuwjaarslan game, zo leek het ook dit jaar COD: Black Ops te worden. Het is ook best veel gespeeld. Maar dankzij Joost Lek nam onze vaste routine dit jaar een geheel andere afslag!

Minecraft

Joost kwam even op bezoek en liet ons erg enthousiast Minecraft zien. Het moet wel het meest lelijke grafisch zwakke spel ooit zijn. En spel? Het heeft geen doel, alleen wat spelregels. Dus we zagen het cooltjes aan en lieten ons door zijn enthousiasme bewegen om het even te proberen. Binnen de kortste keren werd er dag en nacht Minecraft gespeeld. Zoals Freddy het zei: Voor €15 ben je mooi je leven kwijt.

Wat is het?

Je kan gereedschap maken en eigenlijk minen naar grondstoffen. Van grondstoffen kan je weer gebruiksobjecten (deuren, borden, houwelen, klokken, toortsen, glas, boten, karretjes, rails, hekken, ladders etc.) maken of gewoon bouwwerken maken. Dit alles zonder verder doel. Je bouwt en bouwt en bouwt en mined om je bouwwerken mogelijk te maken. Er is maar 1 twist: als het nacht wordt komen er monsters. Die spawnen op donkere plaatsen. Dus je moet je bouwwerken voldoende belichten en ook zorgen dat je je veilig kan opsluiten in het donker. Bij voorkeur in een eigen bouwwerk zodat je ook in de nacht wat te doen hebt. Verder is er eigenlijk niets over de gamemechanics te vertellen. Behalve dan dat er veel en rare dingen mogelijk zijn. Er is elektriciteit, er zijn schakelaars. Je kan op allerlei manieren de engine exploiten voor slimme dingen. En de wereld is oneindig: Loop je de bekende wereld uit wordt er nieuwe gegenereerd, zoals je hieronder goed kan zien: de server heeft er noodzakelijkerwijs een stuk bij gegenereerd waar Andries de drift voelde een nieuw continent te ontdekken.

Maar? Waarom is het dan leuk?

Het bizarre is dat het bouwen ongelofelijk je eigen creativiteit ontdekken is. Je maakt mooie dingen, je maakt gigantische of zelfs epische dingen en geniet van het resultaat. Aangezien Andries een server ingericht heeft waar we allemaal op spelen bouwen we tussen en naast elkaar. Dat maakt het wel erg leuk. Heb je even geen zin meer, of weet je even niet hoe je verder wil, ga je een rondje lopen en de bouwwerken van de andere spelers bewonderen. En dat kan je af en toe gruwelijk verbazen: zowel op creativiteit, als ingenieusheid. Andries heeft als eerste een enorme Skytower gebouwd, Matt een enorme glazen brug tussen alle bouwwerken en een eigen lava eiland met boomgaard, Tom een luchtkasteel, Freddy een grote grot en een huis met een extreme schoorsteen, Anja een eiland met een houten hutje en een boomgaard met veel bloemen en ik een piramide met een omgekeerde piramide op de top. Onder het bouwen van de grote bouwwerken ga je vaak dood door de zwaartekracht -oeps- of door de monsters. Omdat sommige monsters ontploffen heb je soms ook aardig wat herstelwerkzaamheden te doen. De server is een en al bedrijvigheid. Hier zie je een screenshot van gisterenavond:

De wereld

Het bouwen van mooie of grote dingen is vreemd bevredigend. Je bent trots op je bouwwerk en geniet van de “Wow, wat heb jij gebouwd dan?” opmerkingen van de rest. Wie van lego houdt is hier direct verliefd op denk ik. Het klinkt vreemd, dus probeer het vooral. Als je de game hebt moet je maar even PM’en wat ons serveradres is als je bij ons mee wil doen of rondkijken :).

Een onverwachte aanrader

Het is vrijwel niet serieus te nemen, 1 executable in java en verder niets. Het ziet er niet uit. Maar toch zit het extreem vernuftig en ongelimiteerd in elkaar. Je kan er geen genoeg van krijgen. Het plezier en wederzijdse vermaak is bizar groot. Waar je in Black and White, Simcity, Simearth of andere games jezelf al af en toe kon verliezen in het god spelen en de wereld hervormen, is het hier extra leuk: je bent kwetsbaar en wordt geplaagd door monsters en materiaal moet je zelf verzamelen. Deze god game is veel langer houdbaar omdat er “bijna” een spel-element in zit… ;) Try it!

Comments oude systeem

Mark -

Deze uitleg verklaart een hoop. En ik me maar afvragen wat het doel van het spel was toen ik het speelde. Die is er dus niet…

Steph -

Je moet gewoon bouwuh, jonguh!

RagingR2 -

Doet mee beetje denken aan Active Worlds. Kan me voorstellen dat het potentieel erg verslavend is. Ik zag op YouTube ook iets dat op een Enterprise leek. Hoe lang ben je wel niet bezig om iets van een beetje afmeting te bouwen?

Joost -

THIS BLOG IS NOW DIAMONDS

-lDBWrQ

Steph -

Ik denk dat dat bijzonder afhankelijk is van je handigheid: je wordt slimmer met hoe je dingen aanpakt en oplost, waardoor de snelheid toeneemt. Ook het feit dat we op teamspeak zitten en ondertussen gezellig babbelen zorgt voor 2 dingen: de tijd vliegt gezellig voorbij (waardoor ik niet goed durf te schatten) maar je krijgt ook hulp: “Jeetje, ik heb echt heel veel zand nodig!”, waarop iemand zegt “Kom maar halen, weet niet waar ik het kwijt moet”. Bij grote dingen is het ook leuk en handig elkaars hulp even in te roepen. In princiepe heb je in een avond wel een aardig project van de grond. Maargoed, de vraag blijft: hoe episch denk je ;). Mijn ervaring is dat je dingen snel afhebt. En ondertussen alweer 3 aanpassingen hebt bedacht waardoor het alsnog veel tijd kost :).

Aster -

Ik vond dit erg grappig om te lezen, juist omdat jullie het hebben gespeeld als een god-game. Ik ken dit spel namelijk als PvP spel. We hebben op The Reality in een uitzending van GameZoneRadio een PvP compo verslag gedaan. Was erg apart ook om te zien… Er is dan namelijk ook namelijk geen echte game-element, ja, hetgeen wat je dus met elkaar afspreekt…. In dit geval maakten de spelers en organisatoren een arena met elkaar, waarbij er 1 laag grond en daaronder een kuil is. Er gaan 2 spelers in de arena staan, en degene die het eerst door de laag grond valt en in de kuil zit heeft verloren. Verschrikkelijk simpel en toch zo ontzettend grappig…

Bo Hinskens -

Minecrafte !!!

Stefan Mennes -

Cool, maar veel te verslavend voor mij

Andries Faassen -

Ja, minecraft is echt super leuk! Niet gedacht, maar zeker leuk. :)

Review: Minecraft | Steph�s blog -

[…] schreef ik er al over bij mijn nieuwjaarspost: Minecraft is een leuke nieuwkomer welke op het moment in ieder geval nog stevig gespeeld wordt. […]

Adding content to the end of the web.

Next
Previous