EA bans customers from playing own games

Dit begint wel een beetje overdreven te worden, alhoewel het niet echt een verrassing is. DRM betekend macht. Naast dat je kan controleren of mensen een spel legaal hebben gekocht is het natuurlijk ook mogelijk om deze mensen te straffen als ze niet positief reageren op je merk, iets zeggen wat je niet bevalt of een avatar gebruiken die je niet leuk vindt. Liet EA al eerder zien dat ze een volledig eigen mening hebben over DRM (de mensen die tegen zijn, zijn een zeer kleine groep), gaan ze nu weer net dat stapje verder. Zeg iets negatiefs op hun forum en je wordt gebanned. Gezien je via hun systeem de spellen moet spelen die je gekocht hebt, betekent dit automatisch dat je je eigen gekochte spellen (nooit?) niet meer kan spelen. Zelfs niet in je eentje. Ik vraag me enorm af hoe rechtmatig dit weer is, maar vooral ook of ze te groot zijn om de onredelijkheid van dit geheel in te zien. In mijn geval ben ik €110,00 lichter als ze me zouden bannen. Ik zal dan ook zeer waakzaam zijn wat voor verdere investeringen ik in EA games zal doen. Want het kan dus gewoon afgepakt worden.

Rock Paper Shotgun’s John Walker is investigating EA’s habit of banning customers from playing their own games. All it seems to take is a naughty word on their official forums. The bans prevent even single-player use of games, and EA does not give refunds.

Despite repeated attempts to receive a statement on EA’s current position on their banning procedure, we have only been met with silence for the last fortnight. … I’m building up quite the portfolio of affected gamers, who find after a forum violation they’re unable to access their Origin games. And within this is a more disturbing trend – those who are finding that their forum bans are, without explanation, becoming permanent bans. Permanent bans from accessing their Origin accounts, their Battlelog accounts, and therefore downloading purchased games, and playing online. Something which obviously raises serious questions about consumer rights, which is of course another angle we’re currently investigating.

Walker points out that even if someone posts “invective-speckled” rants, that should only earn a forum ban, not the complete swiping of entire game catalogs.

For years, DRM advocates scoffed at the idea that it would be used for bullshit like this – the refrain was always that it was about preventing piracy. But managing rights is what DRM was built to do, so that is what it’s used for.

The problem is not that EA has an intentional policy of punitively screwing its customers. It will fix this specific problem, now that enough people have noticed it. The problem is that the machinery of DRM creates perverse incentives for everyone from top executives to forum moderators, and the corporate veil creates moral hazard to go with it. So you never know where the next shit ganache in the chocolate box will be.

EA Origin Bans: Update Edition [Rock Paper Shotgun]

Boing Boing via EA bans customers from playing own games.

Comments oude systeem:

Steph -

Omg, je voorbeeld klinkt wat excessief. Maar als ik er even over nadenk, zit die van jou qua metafoor wel heel veel dichter tegen de werkelijkheid aan!

Herman Ronk -

Nee, niet opgehaald, maar hij ontbrand spontaan, al je oude gazelle fietsen mee nemend..

Steph -

Ik ben het hier helemaal mee eens. En hier betekent bannen dat je effectief je aankopen kwijt bent. Dus je koopt een fiets, zegt dat gazelle stom is en je fiets wordt bij je thuis opgehaald.. :S

Ed -

Het kan niet zo zijn dat op openbare forums geen kritiek mag worden gegeven. Als uitgever van spelen juiste wil dat je onderwerp van gesprek bent (=storytelling). Bij het bestraffen van kritische opmerkingen zou je juist het vertrouwen moeten hebben in het zelfregulerende karakter van social media. Hierdoor worden excessen direct gecorrigeerd door andere deelnemers aan de sociale media discussie. Het uitoefenen of gebruik van macht door deelnemers te bannen is een zwaar achterhaalde gedachte.

Joost -

Ik heb getwijfeld over het aanschaffen van een nieuwe game PC voor BF3, MW3 en skyrim. Niet gedaan mede door de onvoorstelbare hoeveelheid gezeik die de DRM sloten op deze games hebben veroorzaakt. Ik blijf wel bij de PS3, het enige ‘probleem’ daarmee zijn de updates maar daar is prima mee te leven.

Herman -

Het mooie is dat als je het spel gewoon niet koopt maar illegaal download je al dat gezeik ten minste niet hebt.. Ik snap echt niet dat ze dat probleem zelf niet in zien..

Jelle -

Hmmmm… Ik heb bf3 wel gehaald en speel het zo nu en dan. Maar die bans gaan wel erg ver. En als ik zo de Battlelog forums bekijk dan zijn er genoeg mensen die nu dus alles kwijt zijn omdat ze iets te “enthousiast” hebben gereageerd :p (Je wordt dus genaaid waar je bij staat!)

Steph -

Ja, dat vind ik nog wel de crux van het verhaal :S

Steph -

Inderdaad, je gaat ergens te enthousiast in de discussie mee en klaar. Bizar dat dat zo kan. In het boingboing artikel geven ze aan dat het wellicht beter is om die mensen gewoon een ban op het forum zelf te geven, dat klinkt mij ook wat redelijker in de oren…

Adding content to the end of the web.

Next
Previous