XCOM: Enemy Unknown

XCOM_Enemy_Unknown_Game_CoverVroegâh, toen er nog echte originele games gemaakt werden en alles beter was. Je weet het vast nog wel. Toen games nog origineel waren, inventief, innovatief zonder een wedstrijd in technologie te zijn, maar in gameplay. Toen content en genres nog uitgevonden werden. Weten we het nog? In die tijd werden klassiekers geboren. Zo ook XCOM (UFO, Enemy Unknown). Deze heeft een paar succesvolle delen uitgebracht, waar ik bijzonder van genoten heb. Ik weet dat ;andries deze ook erg graag speelde, zoals wel meer vrienden uit die tijd. Er zijn later nog wat minder succesvolle delen uitgebracht, waarna het na 2001 toch wel heel erg stil werd. Het afgelopen jaar verscheen ineens een nieuw deel, dat in naam toch wel refereerde aan het eerste deel. Daar schrok ik van. Een remake? Weer iets waar we het jeugdsentiment mee gaan verpesten? Ik ben eigenlijk behoorlijk ongeïnteresseerd gebleven. Ik hoorde er weinig van, het zal wel weer een blindganger zijn geweest. Tot een collega op werk (Rob) aangaf dat hij dit toch wel een erg prachtig spel vond en hem voor zijn verjaardag had gevraagd. Hij had het gezien en was onder de indruk. Dat was een verrassing voor me. Ik had hier zo ontzettend niets van verwacht dat ik nu pas ging zoeken naar filmpjes en screenshots. Dat zorgde ervoor dat ik toch de sprong maar waagde en hem kocht (voor €33 bij gamesync). Nu kan ik melden dat ik hem gespeeld heb. En ik ben ècht onder de indruk! Wat is XCOM XCOM is zijn eigen genre, heeft een wat mij betreft unieke speelstijl welke misschien nog het meeste weg heeft van oudere RPG’s. Het is een turn-based spel waarin je een team opdrachten geeft welke ze ten uitvoer brengen. Een turn-based shooter ;). De aliens komen. Dat is waar het over gaat. Ze ontvoeren mensen en doden mensen. Deze nieuwe dreiging wordt meteen op het wereldtoneel opgepakt. De wereldleiders richten samen een unit op die hierop moet reageren en ingrijpen. Deze unit wordt geleid door jou. Je krijgt je eigen hippe ondergrondse basis (waar op de wereld je wil) waar je laboratoria, werkplaatsen en barakken met soldaten betrekt. Je krijgt geld en middelen (wetenschappers, monteurs, spullen, etc) van de landen die zich goed beschermd voelen. Wanneer er iets gebeurd in de wereld, of wanneer je het zelf spot, moet je ingrijpen. Je haalt met je eigen interceptors een UFO neer als je kan, of stuurt een strike-team wanneer ze ergens huishouden. Wanneer je de missie goed ten uitvoer brengt heb je een aantal dode aliens, gevangen aliens en technologie van hun schepen verzameld welke je mee terug naar je basis neemt. Daar kan je de technologie onderzoeken en kijken of je hem zelf kan toepassen. Of het besluit nemen zo’n alien eens goed uit elkaar te snijden om te zien hoe hij werkt ;). De technologie die je wetenschappers ontdekken kan weer gebouwd worden door je monteurs. Ondertussen gebruik je het beperkte geld om gevallen soldaten aan te vullen, nieuwe apparatuur te laten bouwen, je basis uit te breiden, of andere belangrijke zaken. Kom je geld te kort, is er ook een grijze markt waar technologieën  maar ook dode aliens verhandeld kunnen worden met de rest van de wereld. Niet helemaal kosher maar goed, geld is geld! En geld heb je goed nodig. Het is buitengewoon frustrerend om stevige body-armors voor je groep uitgevonden te hebben, maar het geld te missen om deze voor ze aan te schaffen. Om dikke laser-wapens voor ze te hebben, maar deze niet te kunnen bouwen. Om dikke boordcomputers voor je interceptors te hebben, maar deze gewoon financieel niet te kunnen toepassen. Dat is dan ook wat het spel interessant maakt: keuzes! UitrustingEn dan de missies zelf: de soldaten uitkiezen, ze van uitrusting voorzien en ter plaatse aan het werk te gaan. Stapje voor stapje, beheerst van beschutting naar beschutting om in control te blijven en niet onder de voet gelopen te worden. Je niet uit de tent laten lokken en blijven nadenken. Dat valt totaal niet mee. De pijn die je voelt wanneer een doorgeleveld poppetje omkomt. De opluchting wanneer ze zijn uitrusting in ieder geval wel mee terug naar de basis nemen. XCOM SniperDe keuzes tussen je wapen herladen, of dekking geven. Gebruik ik mijn tijd wel goed? Snel vooruit om de gewonden te beperken, of terug blijven om mijn team een eenheid te laten zijn. Een spel dat je in alle rust op het puntje van je stoel houdt. Oprecht genieten, oprechte aanrader. Je moet het spel niet bekijken, je moet het doen! Het spel doet opvallend veel recht aan zijn afkomst.

Comments oude systeem

Herman Ronk -

Ik heb het spel inmiddels ook en moet zeggen dat het mij boven verwachting goed bevalt. Wel ben ik duidelijk nog niet geduldig genoeg om de missies rustig genoeg aan te pakken, maar het spel leert je dat snel genoeg af :P

Steph -

Inderdaad :). Dat heb ik dus ook heel erg. En als je het dan eindelijk goed en rustig doet en het gaat zoals je wil… Dan komt toch dat Rambo gevoel weer opborrelen en ga je nog even lekker opruimen, waardoor je alsnog weer nat gaat!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous