Netwerk weather-map (op basis van Observium)

Netwerk weathermapOp onze evenementen maakt Arjan in samenwerking met het netwerkteam altijd een Weathermap. Ik vind dat altijd erg mooi om te zien en wilde die dan ook al een tijd hebben. Vandaag had Rob deze ook voor zichzelf gebouwd. Tijd voor actie aan mijn kant dus :) En eigenlijk was het helemaal niet moeilijk. Alleen wat veel werk! Ik heb het enorm druk met werk en ook thuis moet veel gebeuren. Ik was dus wel even blij met wat afleiding voor iets waar ik zin in heb! Ik heb overwogen hier een tutorial te schrijven, maar eigenlijk is het daarvoor te eenvoudig. Ik heb thuis ook Observium draaien en die data kan je gewoon gebruiken (bedankt voor het uitzoeken Rob!). Je begint met weathermap gewoon op je webserver te downloaden volgens deze handleiding: Installatie Vervolgens maak je in je favoriete grafische editor een tekening die als background dient (paint.net in mijn geval) en zorgt dat het een PNG file is. Vervolgens loop je eenvoudig weg met deze handleiding door je configfile heen. Elke node heeft als TARGET voor de daadwerkelijke traffic iets als: TARGET /opt/observium/rrd/routerboven.taizer.lan/port-9.rrd:INOCTETS:OUTOCTETS Dat zijn de Observium counters. Het INOCTETS:OUTOCTETS stukje is belangrijk. Als je wil weten waar je relevante counter staat ga je in Observium naar de correcte grafiek en kies je show RRD command tool en zie je herhaaldelijk de relevante counter locatie terug: Command RRD tool Dat is dus behoorlijk makkelijk! Dan is het gewoon een kwestie van uithoudingsvermogen om alles er één voor één allemaal in te zetten. Je vindt mijn weathermap boven in het menu, of gewoon hier :) Bedankt voor de tips en hulp Rob!

Comments oude systeem:

Eric -

Doe mij maar Cacti, die heeft een mooie integratie met Weathermap ;)

Steph -

Hoe verschilt dat van deze dan? (interesse!)

Eric -

De editor, je kan gewoon een map in elkaar klikken :) Ik zal je het een keer laten zien!

Steph -

Cool, leuk :). Ik heb nu eigenlijk niet geprobeerd of de editor het deed, zou me niet verbazen als dat wel het geval is: het zijn in principe ook bij observium gewoon directories gevult met .rrd files!

liridonq -

Hi Stef, This is interesting, but I’m having some difficulties. When I use for example: LINK nodeX-nodeY NODES X Y rrd/nodeX-portX.rrd:INOCTETS:OUTOCTETS it produces an error saying Unrecognised config on line X: rrd/nodeX-portX.rrd:INOCTETS:OUTOCTETS do you know what I am doing wrong? thanks

Steph -

Hi, I don’t know exactly, i copied a link from my config here for you, maybe you can spot an error? The nodes are configured in the same file, then you link them like this: LINK routerboven-aerohive-aerohive NODES routerboven-aerohive aerohive TARGET /opt/observium/rrd/routerboven.taizer.lan/port-9.rrd:INOCTETS:OUTOCTETS BANDWIDTH 100M Check to see if the .rrd file is where you expect it. And also I’ve noticed the same error the first 10 minutes after a reboot. It seems that there isn’t any/enough info at first…

Adding content to the end of the web.

Next
Previous