Beginnen met Python - Hoe dan?

Tutorials bij Guru99

Zoals de meesten van jullie ondertussen wel zullen weten, vind ik het erg leuk om in mijn vrije tijd (de laatste tijd helaas erg spaarzaam) te programmeren. Programmeren is een vaardigheid die ik nooit heb gehad, iets wat ik altijd jammer heb gevonden.

Nadat Mattijs me een paar jaar (2011) op weg heeft geholpen is het wel blijven plakken. In 2014 heb ik samen met Tom nog een Minecraft logparser geprogrammeerd en ik ben met tussenpozen aan het rommelen gebleven. Dat gaat steeds beter en het is ook echt leuk gebleven. Daarom heb ik besloten wat tips voor jullie op een rij te zetten, hoe kan je nou fijn starten? Het eerste wat ik heb gedaan is deze site bezocht: http://learnpython.org/. Hier staat een hele korte tutorial, waarmee ik een paar zeer rudimentaire basics heb geleerd. Heel karig, maar een hele kleine kickstart.

Gratis online lessen, behoorlijk uitgebreid:

Ondertussen heb ik hier iets veel beters voor gevonden: een gratis digitale cursus die het je in 7 dagen heel wat serieuzer moet leren: http://www.guru99.com/python-tutorials.html. Dit ziet er uit als een mooie en veel meer volledige start om de boel te leren. Je kan ook gewoon op je gemak door alle tutorials heen klikken. Hij ziet er erg verzorgd uit, met veel screenshots en text en uitleg. Ik ga hem volgen, gezien er heel wat concepten in zitten waar ik nog wel mee worstel. Sowieso lijkt die Guru99 pagina een schatkamer: ze leren je er zo’n beetje elke taal en alles wat ik maar kan verzinnen :), zie het plaatje bovenin. Nadat je een beetje een basis hebt moet je eigenlijk gewoon aan de slag. Dit is waar het bij normaal fout loopt. Ik weet dan geen leuk project te verzinnen en ga me snel zitten vervelen. Daar heb ik ondertussen een paar fijne oplossingen voor gevonden.

Project Euler:

Ik begin hiermee omdat ik dit zelf erg leuk vond en ondertussen al behoorlijk lang doe. Wiskunde puzzels. Niet voor iedereen dus, lees er hier meer over.

Code Combat:

Code combat is een programmeer game die een beetje aan de oude Warcrafts doet denken. Ik vind hem leuk en heb er behoorlijk wat tijd ingestoken al. Met Tom heb ik hier zelfs prijzen mee gewonnen in een competitie :). Je programmeert je leger en zelfs je economie om in oplopend moeilijke opdrachten te winnen. Erg interactief en geen “type dit om te winnen”. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en gaandeweg leer je erg veel bij.

Codingame

CodinGame

CodinGame: Dit is de game waar ik me momenteel het meeste mee vermaak. Er staan allerlei soorten puzzels en uitdagingen op en hij zit gewoon erg gaaf in elkaar. Het ene moment help je een stuntman met zijn motor over een kapotte brug te springen, het andere moment schrijf je een systeem om in Canada de dichtstbijzijnde AED te vinden. Goed geanimeerd, goed gevarieerd. Deze site biedt zelfs multiplayer games: programmeer rondes “Code Clash” van 5 minuten waarin je wat voor elkaar moet zien te krijgen. Maar ook spellen waarin jouw creatie het op moet nemen tegen de creatie van anderen. Leerzaam en leuk gedoseerd. Probeer het vooral eens zelf :)

Adding content to the end of the web.

Next
Previous