Nieuwe site! En welkom terug aan mezelf (of iets dergelijks...)

Zoals wellicht al een beetje opvalt, ik heb een nieuwe site! Ik betaalde al lang voor een gehostte site omdat mijn WordPress site uit zijn jasje was gegroeid. Daarnaast was hij te traag met renderen om hem zelf te hosten. Tijd voor wat anders dus!

Sinds ik bij ON2IT werk zit ik met een stukje extra aanleiding nog: WordPress blijft gewoon veel te kwetsbaar! Als ik zie met hoeveel gemak onze engineers door WordPress heen werken als die bij een challenge in de weg staat, maak ik me vaak zorgen om de veiligheid daarvan. Bijna onbegrijpelijk dat zo’n beetje de hele wereld erop draait vanuit dat perspectief.

Laadtijden

Een bijkomend probleem van WordPress, met al zijn plugins, was het lange renderen. Hij werd maar groter en groter, maar ook trager en trager. Gezien mijn geheugen en CPU thuis spaarzaam zijn en blijven, heb ik dan maar de stap naar een gehoste WordPress gemaakt. Duur was het niet en de hosting was prima. Maar tΓ²ch… Zelf hosten is toch net wat leuker!

Veiligheid

Actieve content is gewoon gevaarlijk. En dat heb ik nu niet meer. Ik gebruik nu Hugo als framework. In dit framework werk je met Markdown tekst, welke vervolgens omgezet wordt naar statische HTML. Ze adverteren met de belachelijke snelheid, maar die valt bij mij een beetje tegen πŸ˜…:

Building sites …
          | EN
+------------------+-------+
 Pages      | 2181
 Paginator pages | 25687
 Non-page files  |   0
 Static files   | 5568
 Processed images |   0
 Aliases     |  740
 Sitemaps     |   1
 Cleaned     |   0

Total in 831630 ms

Ik heb zoals je ziet nogal wat geschiedenis meegenomen. mijn eerste entries stammen uit 2003, toen ik op zelf geschreven blogsoftware blogde. Over deze bouw-tijd: dat is 831630 miliseconden = 831,63 seconden = 13,8 minuten 😧. Maargoed, het beoogde resultaat was veiligheid en snelheid bij het lezen, niet bij het bouwen πŸ˜„. En dat gaat nu erg goed! Alles is HTML en dus simpel en snel. In principe is het enige waar je op wacht als je de pagina opent, tot je de bitjes onvangen hebt. Dat vind ik in ieder geval best cool.

Het framework is verder super flexibel. Je kan alles zelf bouwen in CSS. Gezien ik dat niet kan heb ik voor nu maar een standaard thema aangehouden. Ga ik nog wel eens mee aan de gangβ„’.

Ook voor de comments zijn veel mogelijkheden, maar wel redelijk complex. Ik heb voor nu dus even voor het eenvoudige Disqus gekozen, welke me later ook de comments weer laat exporteren en meenemen.

Kortom: Ik ben terug

En ik verwacht dus ook wel weer wat meer te gaan bloggen! Blijft moeilijk gezien de drukte van werk en 2 kinderen, maar hey, goede voornemens etc! πŸ˜‡

Voor nu, een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous