Ubuntu 10.10 op Samsung NC20

Ubuntu

Ik ben een Linux nono. Ik kan niets met Linux en over de jaren heb ik vele pogingen gedaan om daar een verandering in te brengen. Helaas liep ik dan altijd vast op Windows applicatie afhankelijkheden (van mezelf) of hardware ellende. Ondertussen heb ik de cyclus weer een keer vol gemaakt: Ik wil Linux proberen en denk dat ik op mijn netbook geen speciale noodzaak meer heb voor Windows applicaties. Hoogste tijd dus weer? 2 weken later was ik het eigenlijk weer beu. Waarom treft mij altijd dit ongeluk? Een Ubuntu installatie is makkelijk en werkt goed out of the box. Ik heb 1 simpele windows app die ik graag onder Wine wil draaien en verder is alles wat ik nodig heb of graag gebruik ook voor Linux beschikbaar. Helaas blijkt het weer feest te zijn: Wine gebruikt 3D en 3D crashed Ubuntu. Dagen zoeken op google bevestigd dat VIA voor de Chrome chipset inderdaad gewoon geen recente drivers heeft uitgebracht. Het enige alternatief lijken openchrome drivers, welke in 3D crashen. Oftewel wederom hetzelfde feestje: hardware die niet ondersteund wordt. Succes. Na veel vloeken en re-installs heb ik echter voor deze toch wel heel generieke laptop een oplossing gevonden. Natuurlijk is niets hiervan mijn eigen werk, maar ik zou graag NC20 bezitters helpen door deze gevonden en gebruikte info hier samen te vatten!

Driver

Al wat je nodig hebt is immers een werkende driver. De laatste werkende driver van VIA was voor Ubuntu 10.04. Gelukkig niet compatible met Ubuntu 10.10. Iemand op het Ubuntu forum heeft echter een aangepaste driver gemaakt door een of andere beta met VIA toch om te zetten naar een installeerbaar pakketje. Je zou zeggen dat je dit dan makkelijk vind online, maar dat bleek niet het geval. Hier dus domweg de links: In deze post vind je de drivers. In deze post vind je de stap voor stap installatie uitleg.

Comments oude systeem:

koelkastentemperatuurcontroleur -

Na je verhaal te hebben gelezen, komt er 1 vraag naar boven…. JIJ IETS TECHNISCH????? het moet niet gekker worden ;) overigens vind ik het wel een dappere poging om Ubuntu te installeren :)

Steph -

Jah, ik verbaas me daar ook over. Misschien moet je het niet als technisch uitleggen, maar als de absolute behoefte niet zinvolle hobbies te ontwikkelen? :)

Jan-Willem van der Straten -

Handig connect your facebook, hoe heet die plugin? Groet!

Herman -

Mooi dat het dan gister na een slechte start alsnog gelukt is :) Was je nog aan crossover toe gekomen?

Steph -

Crossover doet het hier direct en verschijnt als eigen submenu in het Applications menu :) Dus zometeen maar eens office 2007 installeren :)

Steph -

Simple Facebook Connect :D

Rob -

En ik maar denken dat je nooit luisterd :-)

Jeroen van den Berg -

Wacht even…. je bent 2 weken bezig om Ubuntu te installeren en gaat er vervolgens Office 2007 op zetten? :? Ga dan ook gelijk echt ‘the full monty’ en gebruik OpenOffice! :P

Steph -

Ik ben “the full monty” ;). Maar soms moet je dingen voor werk doen en sommige dingen zijn dat niet volledig compatibel. Die moet erop staan voor die sommige keren dus :)

koelkastentemperatuurcontroleur -

in dat geval, geef ik je helemaal gelijk! minder zinvolle hobbies ontwikkelen!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous