De rijkdom van Saoed

De rijkdom van Saoed

Een tijd geleden raadde Herman me het boek “De rijkdom van Saoed” aan. Hij vond het erg sterk en had hem ook zelf gereviewed op zijn website. Het is zeker niet het type boek dat ik lees en ook een behoorlijke pil, maar ik was zeker geïnteresseerd. Deze stevige zit heb ik nu dan af! Spoiler: Ja, zeker de moeite waard!

Lastig boek:

Het boek is van een wat mij betreft gevaarlijk genre: Het legt uit dat de getallen die genoemd worden werkelijkheid en onderzocht zijn en mengt veel feiten door een roman heen. Daar heb ik vaak een bloedhekel aan. Hierdoor had ik bijvoorbeeld ook moeite met de Davinci Code die ik dan ook chagrijnig weg heb gelegd nadat ik iedere avond zat te googlen wat nu waar was en wat niet. Ik houd niet van semi-feiten. Die vervuilen mijn wereldbeeld behoorlijk, omdat ze te goed tegen de werkelijkheid aanschurken. Zo ook in dit boek, welke getallen zijn waarvandaan afkomstig en hoe verifieer je dat. Toch viel het gelukkig enorm mee: de getallen die erin stonden waren behoorlijk geloofwaardig, maar niet noodzakelijk om te controleren. Het idee erachter was helder en dat heb ik al meer geverifieerd gezien en gehoord…

Waar gaat het over:

Het boek gaat over het einde van de olie in de wereld, maar dan niet echt. Dat vond ik onwijs sterk: het boek gaat er niet over dat ineens de olie op is, maar de start in afname van de olieproductie: velden beginnen wat minder op te leveren en er worden niet echt meer nieuwe gevonden. Niet meteen hectiek dus zou je zeggen. Niets blijkt minder waar: het boek schetst uiterst realistisch wat er zou -kunnen- gebeuren en wel op een geloofwaardige manier. Prijzen groeien, worden geremd door aanbreken van reserves en gaan vervolgens nog enorm stijgen. Onrust, zorgen, prioriteiten en eigen agenda’s zorgen dat olie niet zomaar meer een goedje is dat door de hele wereld te krijgen is. Eerst langzaam, maar dan steeds harder. Dan blijkt pas echt hoe afhankelijk de wereld van olie is. Plastics, brandstof, alle hoogwaardige technologieën in de wereld, alles komt van olie. De maatschappij en beschaving ontrafelt plotsklaps een heel eind: woon-werkverkeer is ineens in directe concurentie met het salaris dat gehaald wordt, logistiek wordt moeilijk, luxe producten beginnen hun naam eer aan te doen, lokaal moeten mensen meer zelfvoorzienend worden, enz. Je ziet ook erg goed welke landen daar beter en slechter in zijn door kloppende beargumentatie.

Leuk?

De Broncode

Ja, harstikke leuk! Het boek is reeel en daarmee schokkend, maar er zitten goede en leuke verhaallijnen in. Één van de verhaallijnen deed me overigens sterk denken aan het Nederlandse boek “De broncode”, wat het bijna voorspelbaar maakte. Maar het leest spannend, verrassend en wereldbeeld veranderend weg. Goed geschreven, goed gedaan en echt leuk om te lezen.

Aanrader?

Jah! Wat mij betreft wel. Maar je moet wel houden van een boek met meer inhoud en diepgang. Het is niet traag, niet cijfermatig en saai dus verwacht geen hoge instap. Ik ben blij dat ik het gelezen heb in ieder geval!

Comments oude systeem:

Herman -

En dan nu de vraag, wat vond je van het einde van het boek? Ik heb het boek zelf in ieder geval ook met veel plezier gelezen en kan me ook wel vinden in wat je zegt over de feitelijke correctheid van de gegevens in het boek, maar in tegenstelling tot veel andere boeken zijn de getallen in het boek niet overdreven of vreemd, waardoor het er eigenlijk ook niet al te veel toe doet of het helemaal precies klopt, het zal de werkelijkheid in ieder geval goed genoeg benaderen..

Herman -

Overigens dacht ik dat ik ook ooit iets over het boek de broncode geschreven had.. eens zoeken..

Adding content to the end of the web.

Next
Previous