AR Drone binnen - Review

Mijn Drone

Tot mijn stomme verbazing was gisteren de AR Drone al binnen. Dat heeft nog geen 5 dagen geduurd vanuit Amerika. We hebben een behoorlijke tijd getwijfeld en vervolgens met zijn 3en besteld! Jammer genoeg is er 1 niet binnen gekomen. Dat was een aparte zending, welke ook nog eens niet bij de buren bezorgd werd. Vond vandaag een kaartje dat ik hem bij het depot kan gaan halen. :S Maargoed, wat kan ik er nu al over melden, na 4 vluchtjes (2 op de avond van binnenkomst en 2 vandaag waarvan één op kantoor samen met die van een collega)? Ik vind het eigenlijk te kort voor een review, maar here goes ;) 13 - 15 minuten batterij is te weinig :) Dat is natuurlijk ook absoluut geen verrassing, maar toch vervelend! We hebben maar 1 batterij kunnen bemachtigen en zijn opzoek naar zwaardere batterijen of gaan er gewoon bij bestellen. Het is veel te leuk en de tijd is zo om. Vervolgens moet je anderhalf uur bijladen. Dit stond al overal te lezen dus wat mij betreft irriteert me dit niet zo. Ik wist het op voorhand en zorg gewoon voor een oplossing. De camera’s zijn, euh, niet zo HD Dit stoort me overigens nog veel minder. Er zitten gewoon 2 camera’s in, hoe leuk is dat! Dat ze van het niveau oude webcam zijn, tja, lekker belangrijk! Het is gewoon cool. De free flight ap, die er gratis bijzit is goed De software is gewoon toppie. Niets op aan te merken. De display is mooi (helaas weer geen Ipad maar een Iphone app) en reageert goed. Je hebt 2 knoppen op het scherm: settings en switch camera. Er zijn 3 standen: de camera voor, de camera onder en beide camera’s in een inlay van elkaar. Dan nog 1 knop die zorgt dat de drone door de beweging (tilt) van je Ipad bestuurd wordt, 1 joystick die zorgt dat hij stijgt/daalt/draait. Een take-off/landing knop en een emergency knop. Wanneer je het toestel neerzet geef je aan dat hij recht staat. Vervolgens kies je take-off en de drone stijgt op en stabiliseert op 1 meter hoogte. Daar gaat hij stil hangen, wachtend op besturing. Zoals aangegeven: die reageert goed. Je kan overigens ook de tiltfunctie van de Ipad/Iphone uitschakelen, dan krijg je er een joystick bij. MatrixFlightHD (€0,79) Deze software heb ik er bij gekocht, aangezien die een autocapture functionaliteit biedt. Iedere 10 seconden maakt hij een foto. Ik wil het liefste Flight Record hebben, die gewoon filmpjes schiet, maar helaas zit daar een IOS 4 afhankelijkheid in, welke nog steeds niet op de Ipad zit (duurtlang!). Ik zal hieronder de shots van mijn vlucht op kantoor weergeven. Deze app kan overigens nog wat meer: hij kan sequenties uitvoeren. Er zitten wat voorgeprogrammeerde manoeuvres in, die ik nog niet getest heb. Het vliegen zelf Dat valt echt nog niet mee! Of eigenlijk wel. Maar het is wennen. Het ding is stabiel uit zichzelf en reageert op de beweging van je Ipad of Iphone (zolang je je linkerduim op het scherm geduwd houdt). Echter blijkt het een enorme opgave om je Ipad anders te bewegen als het ding naar je toekijkt. Je moet natuurlijk gewoon vanuit het ding zelf besturen. Overigens zit er in MatrixFlight een functie waarin hij zelf zijn oriëntatie in de gaten houdt en altijd hetzelfde stuurt. Wanneer je net begon te wennen aan besturing vanuit het koptertje zelf is dat helaas niet echt een oplossing. Uiteraard is dat prutsen nu net wat het leuk maakt. Laat je het scherm los kapt de heli ermee en blijft hij stilhangen op dezelfde hoogte als waar je hem liet gaan. Dat is echt gaaf. Helaas blijkt dat echter op zicht te werken: hij kijkt of hij positie vasthoudt. Als je in het donker gaat vliegen doet hij dit dus een stukje minder goed. Je moet hem blijven controleren. Ook geen probleem, maar goed om even door te hebben. Overigens gaf hij in het scherm aan “Vision problems”. Het was me alleen niet direct helder wat daar de consequenties van waren. Ik had meer zoiets van “Nou en, ik zie het prima!”. Verder leek het niet zo’n invloed te hebben, tot ik ontdekte dat hij niet goed meer stil bleef hangen. Hij houdt hoogte vast door middel van ultrasoon geluid. Dit werkt ook toppie, 2 meter is twee meter, hoe je er verder dan ook mee vliegt of rommelt (zonder de hoogte te veranderen). Wanneer je echter over een object vliegt stijgt hij ver genoeg op om weer op 2 meter te zitten, aangezien hij dan denkt te laag te zitten. Buiten is dat supertof! Binnen is dat vervelend: vlieg je in scheervlucht over de stoel ramt hij ineens het plafond ;). Overigens lijken we al ontdekt te hebben hoe we dit uitzetten, dus het kan ook zonder. Dat heb ik echter nog niet getest. Leuk? Ik vind hem superleuk! Ben blij dat ik het toch gedaan heb, want het is echt een enorm cool speeltje. Mensen op straat kijken overigens heel raar op, aangezien hij toch wat groter is, behoorlijke luchtverplaatsing en felle lampjes in het donker. Ze vinden het allemaal razend interessant. Ik heb er veel plezier mee tot noch toe. Alhoewel dat vanzelf natuurlijk weer minder zal worden denk ik toch dat het leuk zal blijven. Er is nieuwere software, hij heeft een open api, veel mensen experimenteren ermee en natuurlijk is er ook een gratis dogfight app aangekondigd. Dus tja, ik denk dat het leuk blijft! Ben er nu in ieder geval erg blij mee! Het is leuk om te doen, het ding is erg bruikbaar doordat hij volautomatisch is en heeft genoeg techniek om hem boeiend te maken en houden :). Mensen die twijfelen moeten vooral maar een keer komen kijken :D Ik heb in ieder geval nog veel te leren als ik zo wil vliegen als de filmpjes op internet, maar het gaat prima! Binnenkort heb ik meer of grotere batterijen, dat zal ook toevoegen. Maar het is lang genoeg om het al naar je zin te hebben! [gallery link=“file” orderby=“ID”]

Comments uit het oude systeem:

Mark -

Ja, VET! Was echt heel benieuwd hoe dat ding zich nou laat handelen. Minder geklooi als met een helicopter met twee rotors dus, maar nog steeds vrij pittig. Ik hoop dat ze naast de adhoc wireless implementatie ook nog een keer een client mode in de software gaan stoppen. Dan kun je met twee of 3 accesspoints en een leuke omni antenne een aardig gebied rondvliegen met dat ding :) Kun je op je ipad die camera’s full screen bekijken, of is het op iphone afmetingen bedacht?

Steph -

Het pittige valt best mee, maar wanneer je lef krijgt wordt er afgerekend :P En je bekijkt alles fullscreen, maar is wel upscaled. Nu maakt dat denk ik niet zo veel uit met de kwaliteit van de camera’s ;) Maar ik zie er meer dan genoeg op en goed ook!

Tom -

Vet! Maar hoeveel geluid maakt het ding?

Steph -

Hij maakt best wat geluid, maar hard is het niet, hij hindert bijvoorbeeld niet met praten etc. Maar het is wel echt aanwezig geluid…

Mark -

dus stealthy je collegae bespioneren zit er niet in? :P zit er trouwens naast een camera ook microfoon in dat ding?

Steph -

Niet dat ik weet eigenlijk :D Op facebook reageerde al iemand dat hij een vervangende hd cam aan het zoeken was :D

PB -

Haha, gaaf ding. Wat kost dat ding nou via de Amerikaanse route?

Steph -

Ik heb hem gekocht via Amazon.com. Aan het eind heeft het geintje me naar schatting €311 gekost. Ik had op €300 gegokt, dus is redelijk naar verwachting uitgekomen. 250 qua kosten, de rest is vervoer en aangifte…

Rob -

Het vliegen ging best goed, op het moment na, dat je onder mij doorvloog en mijn drone het nodig vond om een meter te gaan stijgen, met het plafond zo’n 10cm boven zich. Ben met smart aan het wachten op de augmented reality games! :-)

Steph -

En ik op de batterijen :) Moeten we snel uitzoeken joh! :D

Mark -

wel gek dat ze er een 10C 1000maH batterij bij doen ja. Als je voor een 15C 2200maH gaat is het evengoed betaalbaar en volgens mij zijn die niet heel veel groter. Misschien gewicht een probleem ofzo?

Steph -

Dat zou goed kunnen ja…

MaTra -

Inmiddels enkele weken en een paar herstellingen verder. De ardrone doet het uitstekend met de extra MUVICAM die je door de cover perfect in het zwaartepunt monteert. Foto’s en filmpjes volgen. Mijn ervaring is dat hij met die 48gram extra niet echt moeite heeft.

MaTraHDFILM -

Hier filmpje van AR.DRONE met extra-camera http://www.youtube.com/user/MATRAHDFILM#p/a/u/2/o_V3gQB6-_M

MaTraHDFILM -

Rob, we vliegen nu al bijna een jaar en stellen toch vast dat je de ultrasoon hoogtemeter , afhankelijk van de ondergrond waarop gereflecteerd word, toch best uitschakeld.

Steph -

Beiden, je kan de kop vervangen, zijn beiden meegeleverd…

joost mol -

hey kerel! Wat voor stekker zit erbij als je hem via amazon koopt? amerikaans of europees? mvg

Adding content to the end of the web.

Next
Previous