Tijd om eindelijk mijn Ipad te reviewen!

Ipad Ondertussen heb ik nu een tijdje mijn Ipad. Ik heb hem nu een tijdje onder de arm (sinds de officiële NL release) en vind dus dat ik hem ondertussen voldoende gebruikt heb om een opinie gevormd te hebben :D. Tijd voor een review dus! Wat vind ik ervan en raad ik hem iedereen aan? De Ipad is voor mij ook meteen de eerste keer dat ik een Apple product in huis haal. En, vooral dat is bijzonder wennen geweest voor me. Het hele Apple Ideaal, de cult eromheen en de manier waarop je geforceerd wordt te denken. Nokia-N900Het begon met de releasedag, waarbij ik me echt voorgenomen had de Ipad al te bezitten voor ik naar ;campzone zou gaan. Dus, om 7:00 uur ’s morgens in de rij, een LANGE rij om de Ipad als eerste te kunnen kopen. Toen Herman me sms’te om te vragen hoe het ging en of ik dacht dat het ging lukken, trok ik dus mijn Nokia N900 uit de broekzak. Een golf van verontwaardiging ging door het publiek! Een NOKIA! Dat kan toch niet? Wat doet die jongen zo ver vooraan in de rij? Dat leverde direct een erg lastig gevoel op in de wachtrij: blijkbaar is het een zonde om niet volledig overgestapt te zijn op Apple? Toen ik uitlegde waarom ik mijn N900 fijner vond dan een IPhone had dat niet het gewenste effect op het begripgehalte…

Itunes frustraties

In de winkel overhandigde de Apple-verkoper me mijn IPad met gepastte trots: “Hij zit vol met stroom meneer, u kunt hem direct gebruiken.” Vertwijfeld dacht ik na of ik hem hier extra moest bedanken… Ik had hem net 900 euro gegeven, dus was ik zo erkentelijk voor die stroom? Mjah, was in ieder geval mooi meegenomen, ik kan inderdaad direct aan de gang. In mijn auto aangekomen heb ik hem dus inderdaad al uitgepakt en aangezet om eens te kijken voor ik naar huis reed. Er verscheen een computer met kabel icoon en er werd me medegedeeld dat ik hem thuis eerst aan de pc moest activeren. Jammer, snel naar huis dus! Activate IpadThuisgekomen prik ik de Ipad direct in mijn pc en op mijn scherm verschijnt ITunes met de mededeling “Uw itunes is te oud om dit apparaat te ondersteunen, wilt u itunes downloaden en upgraden?” GRRRRR. Ik besluit natuurlijk ja te klikken en te upgraden. Na een frustrerend grote download start dan eindelijk de itunes upgrade. Alhoewel het lang duurt gaat alles aardig goed. Dan start de nieuwe itunes op met de mededeling dat hij al mijn muziek opnieuw gaat scannen omdat er nieuwe functionaliteiten aan itunes zijn toegevoegd. Dit is geen keuze maar een mededeling en mijn disken gaan flink aan het pruttelen. 45 minuten later krijg ik de mededeling dat het gelukt is. RAAAh! Hij vind mijn IPad en vraagt of ik deze wil activeren. Een seconde later is dit gebeurd. Mijn IPad heeft ondertussen nog maar 80% batterij :S. Ik zou na een paar maanden gebruik dan ook nog boekdelen kunnen vullen over mijn pleziertjes met ITunes en Apple. Ga ik niet doen, ik wilde het eigenlijk bij mijn IPad houden. Helaas echter is ITunes en dit soort problematieken wel een terugkerende frustratie.

De Ipad

Irex DR1000Ik verwachtte een ding waarop ik af en toe een documentje zou kunnen bewerken en waar ik tussendoor mee op internet zou kunnen. De reden dat ik de Ipad kocht was dat ik graag alle papieren bij de hand heb wanneer ik in gesprek of vergadering zit, maar dan wel zonder gonzende grote laptop voor me, wat ik altijd erg asociaal vind overkomen. De hoeveelheid papier die ik rondschuif in combinatie met mijn handschrift maken dat ik hier echt een oplossing voor wilde. Ik had hier eerst de Irex voor. Het heeft me goed bevallen, maar dit was toch wel een geheel nieuwe generatie om mijn wens in te vullen. Je kon er papieren op zetten en op schrijven. Deze moest je daarna dan wel zelf nog met de hand verwerken. Met de Ipad (in combinatie met Dropbox en Documents to Go) zou deze noodzaak in het geheel moeten vervallen. Dit is in het geheel gelukt, maar het ging verder.

Ipad vult een plaatsje op dat ik nog niet gemist had

Iedere avond zit ik wel op de bank, even nog wat kijken of dat soort dingen. De Ipad valt zo’n beetje weg tussen de kussens van de bank. Als je hem daar tussenuit plukt is hij gewoon meteen aan. Geen boot-tijd, applicaties laden eigenlijk instant. Heerlijk! Meteen je mail checken, een suf spelletje spelen of wat je maar wil. Hiermee heeft Apple wat mij betreft eindelijk begrepen wat ik wil hebben. Of het nu een netbook, een telefoon of een tablet is, ik wil een mobiel os dat direct werkt. Hij hoeft geen Office te kunnen draaien, geen zware applicaties of dat soort dingen. Een remote desktop connectie of een browser is in 90% van de gevallen eigenlijk wel genoeg. Zelfs daar moet ik toegeven dat Apple er even flink overheen gaat! Want eigenlijk heb ik heel weinig reden om iets anders te gebruiken of Remote desktop op te starten. Met Documents-To-Go, Dropbox, Twitter, een goede reader (google reader client) en messengers heb ik eigenlijk niet veel meer nodig tot mijn verbazing. Mjah, soms wel, maar dat zijn sowieso eigenlijk de momenten dat ik naar boven vertrek en achter een dikke pc ga zitten werken of gamen. Mijn laptop gebruik ik maar weinig meer.

Gebruiksgemak

Daar blinkt het geheel dan ook wel bijzonder in uit. Alles werkt, meteen. Geen moeilijke dingen, geen google om te zien wat er mis gaat. Soms frustreert het: dingen die niet zo configureerbaar zijn als je zou willen, het gemis aan flash en andere zaken. Maar dan besef je je weer hoe gemakkelijk en prettig het allemaal domweg is. De trade-off voor al die zaken is meer dan de prijs waard.

Gemak van de Store

Appstore hitlijstenDe appstore is overzichtelijk en betrekkelijk snel. Dingen zijn erg vaak bijzonder goed betaalbaar. Vaak mis ik wel de demo mogelijkheden. Even van te voren zien of je het echt wil hebben. De betere apps hebben echter wel altijd duidelijke screenshots die weinig aan de verbeelding over laten. De leukste vinding vind ik nog wel de Hitlijsten. Hierin zie je in de linker kolom de populairste betaalde apps en in de rechterkolom de gratis apps. Dit zorgt telkens wel voor vernieuwende leuke suggesties, waarbij helaas het aanschaf gehalte soms wat hoog is bij me. Gezien dit bedrag over het algemeen onder de €5 ligt is dit overigens ook niet echt wereldschokkend…

Innovatief

Vreemd genoeg moet ik zeggen dat het wel zo lijkt te zijn dat er heel erg veel innovatieve apps voor uit komen. Ik denk niet dat dit aan Apple ligt. Misschien omdat zoveel mensen de hardware hebben, of omdat het makkelijk is, of omdat de bediening tot de verbeelding spreekt, maar zelden heb ik zoveel innovatie bij elkaar gezien. Toch is dit afkomstig van de designers zelf. Apple heeft dit absoluut mee, het is af en toe gewoon verrassend wat je nu weer voor je neus hebt! Dankzij deze store betaal ik nu voortaan met SMS, heb ik een fijne rabo mobiel app, had ik erg snel flipboard gevonden en vele andere leuke apps. Ik ga overigens niet op apps in, aangezien software reviewen nu niet echt is waar ik dit artikel voor schrijf.

Laptop vervanging?

Nee, absoluut niet! Alhoewel 10 vinger typen nog redelijk gaat ook met de onscreen keyboard, is het gewoon geen data-entry ding. Begrijp dat en weet het op voorhand. Dingen invullen, adressen typen etc. gaat allemaal prima en snel. Maar echt typen? Doe normaal! Dat doe je gewoon op een keyboard. Sorry, maar had je anders verwacht? Overigens heb ik deze brug een eind gesleten met de aanschaf van een Ipad-Folio van Gearzap. Deze leren hoes beschermd je Ipad mooi, veranderd hem bijna in een mapje waardoor je er niet zo opvallend mee rond loopt en hij veranderd je Ipad nagenoeg in een Netbook. Nog steeds niet ideaal, maar zeer acceptabel om stukjes en bewerkingen mee te doen!

Resterende frustraties

Toch verwacht ik wel nog heel veel van de komende update: IOS 4. Welke versie precies interesseert me verder ook niet. Het voegt voor mij wel een oplossing voor veel extreme frustraties toe, waar ik nu dan ook gematigd bij blijf: ik weet dat er een oplossing aankomt, dat maakt me wel tolerant. Met name het gebrek aan folders/mappen is hoogst irritant! Schermen vol met apps, die slecht in te delen zijn. Wat zal ik gelukkig zijn als er folders gebruikt kunnen worden. Die zullen alles veel overzichtelijker maken! Multitasking: Echte multitasking hoef ik niet. Heb de onderbouwende artikelen van Apple gelezen: ik begrijp wat ze bedoelen en vind het prima hoe ze hem in gaan vullen. Maar de pushtechniek die nu moet zorgen dat Skype en de messenger op de achtergrond actief blijven vind ik werkelijk niet afdoende en betrouwbaar. Ik wacht dus echt met smart op de update van IOS 4! En ja, het blijft zonder dat er geen camera op zit..

Conclusie

Ik vind de Ipad eigenlijk te duur. Dat is een vreemde conclusie, omdat ik gewoon nog geen goede alternatieven gezien heb. Wel verwacht ik dat we daar in een jaar wel minimaal 3 mogen verwachten. Deze zullen wellicht heel wat meer betaalbaar zijn. Toch ben ik al een heel eind teruggekomen op de prijs. Het is bij verreweg mijn meest gebruikte gadget ooit. Hij vult een onverwachte plaats in huis en op werk (naast mijn scherm) en is zo snel waar ik hem hebben wil. Het brengt erg veel plezier en er zitten bijzonder veel leuke dingen op. Dus als je over die flinke drempel bent… is het toch wel erg de moeite. Irritant vind ik dat je veel niet mag, dat er weinig instelbaar is en dat er bijvoorbeeld geen toegang is tot een file-system. Toch lijkt de trade-off van snelheid en gebruiksgemak zeer in het voordeel van de Ipad te eindigen. Het design, ja vul die zelf maar in. Slick en goed. Vette vingers op je scherm? Aangezien het glas is veeg je het zo schoon, met welke stof je ook bij de hand hebt. Hij is gewoon mooi, slick en licht. De grootte is ideaal. Het scherm is een stuk groter als die van een telefoon. Dit moet imo ook. Ik snap de 7" tablets niet die eraan komen. Ik wil geen telefoon achtige grote. Het past niet in mijn zak en toch zit ik met geen screen-estate? Dat heeft de Ipad beter voor elkaar. Groter mag! Zeker met mijn hoes is het een klein mapje. Prima vervoerbaar. Waarom zou je kleiner gaan? Ik denk dat het mijn beste aankoop ooit is. Maar het gaat gewoon te ver voor zomaar een speeltje. Ik geniet van het overal online, het meteen kunnen werken, het bewerken van mijn documenten onderweg en de snelheid van de browser etc. Wat mij betreft een aanrader voor mensen die de functionaliteit kunnen gebruiken!

Comments oude systeem

mattijs -

Je weet dat je apps uit de store binnen een bepaalde tijd weer terug mag geven he? Niet goed, geld terug :) iTunes stoort mij wel het meest. Fotos worden keurig gecomprimeerd terug in je album gezet waardoor inzoomen niet meer gaat. Muziek sync 1 kant op. Uitwisselen van documenten of foto’s zal via e-mail of dropbox moeten want bluetooth doet dat niet. Films/Series spelen niet in standaard MPEG4/MP3 formaat. Daar staat tegenover dat het idd wel altijd werkt, en niet te vergallen is. 100% monkey-proof zegmaar. Zelfs m’n MacBook Air is gelijk aan als ik hem open klap. Ik voorspel binnenkort de iPad-HD, met een 1920x1080 scherm ipv een gerekt 1024x768 scherm. Want deel van de appel ervaring is dat je eigenlijk altijd achter loopt :D Ook hoop ik tegen beter weten in dat er een iPad-HD-Pro komt, eentje met Mac OS X, zodat ik een Air zonder toetsenbord kan hebben :D

Steph -

Hehheh, ik ben het met de meeste punten eens :) Maar een filmpje omzetten is gelukkig zo gebeurd. 1 kant op syncen met muziek is logisch als je het als mp3 speler beschouwd en die foto’s, mjah, daar heb ik veel ellende van gehad ;) Denk dat je hem toch teveel als slimme device behandeld :) Het is een dom plankje, doe niet alsof het een pc is ;). Maargoed, kan het vinden met je punten… Overigens, nee, ik wist niet dat je apps kan teruggeven!

Jan Willem -

Ik heb gesmuld van je review! Een nokia is wel heel erg niet-Apple inderdaad ;) Ondergetekende is wel een iSheep die alles van Apple moet hebben en blind in de rij meeloopt! Gelezen vanaf mijn iPad ;)

Gea -

Leuke review, ik ben ook helemaal verliefd op de mijne (en ja, ik heb ook dezelfde irritaties ;)) Na aangestoken te zijn op mijn nieuwe werk heb ik er ook 1 gekocht, maar voor de rest zit ik hier met een HTC telefoon (werk) een nokia telefoon (zelf) en een HP laptop (werk)… gelukkig komt apple wel meer naar mij toe, binnenkort een laptop van apple van het werk! laat het brainwashen beginnen ;)

Steph -

Hehheh, hoop dat ik gebalanceerd geschreven heb! Leuk je blog via deze wijze gevonden te hebben ;). Ik heb je opgenomen bij nieuws van de buren rechts boven. Wanneer je wat blogt verschijnt het ook op mijn site ;)

Stefan -

Ik ervaar juist dat ik alles kan wat jij op je ipad omschrijft, met mijn HTC desire, die subtiel in mijn broekzak verdwijnen kan. Behalve dan het glasplaat verhaal, maar daar heb ik bij dealextreme gewoon 20 beschermfolietjes voor gekocht. Overigens is mijn windows 7 laptop met SSD ook gewoon ‘instant aan’ (uit sleepmode) daar had je geen ipad voor hoeven kopen. Je moet er alleen (net als bij de ipad) eens in de week even aan denken om hem op te laden.

Steph -

Vind de HTC goed om wat je zegt, maar te klein om echt te gebruiken, de laptop is gewoon weer een laptop. Maar inderdaad, sleepmode is al wat. Maar vind het wel te bloated en daarbij het plankje weer handzamer..

Adding content to the end of the web.

Next
Previous