Workplace in the cloud

SogetiEen tijdje geleden alweer ben ik op uitnodiging naar een seminar over de “Workplace in the Cloud” gegaan bij Sogeti, samen met een collega van Sligro. Aangezien ik al vaker gemerkt heb dat de sessies van Sogeti altijd wel goed inhoudelijk en professioneel zijn, ging ik er ook graag heen. Het was een ochtendje, maar het programma zag er erg goed uit. Ik ga geen uitgebreid verslag doen maar wil hier wel de meest interessante puntjes naar voren halen. Ik heb de presentaties van Sogeti er ook in gelinked zitten. Er werden me een paar dingen heel duidelijk. De cloud komt snel en hard. En dat is eigenlijk best goed. Het is weer een soort core-business slag voor een hoop bedrijven, die met een niet gigantische ICT veel effeciënter en goedkoper mee zouden kunnen doen met de schaalvoordelen van anderen en daarmee technologisch ook steeds op het laatste niveau blijven zitten. Één ding dat ik me tijdens de sessie goed in mijn oren geknoopt heb: Het komt. Als de ICT afdeling het probeert tegen te houden: “succes ermee”, want het komt toch. Dit werd pijnlijk onderstreept door iemand die er zat die er alles van wilde weten omdat ze met een afdeling op werk overwogen om hiernaar over te stappen. Buiten medeweten en kennis van de ICT afdeling om. Ik vermeld het bedrijf dat het betrof hier niet, maar het was werkelijkheid. Mensen thuis zijn de cloud gedachte allang gewend: Weet je nu van al je data waar hij staat in de wereld? Gebruik je SkyDrive van Microsoft (gratis 25gb en office), of Google docs? Gebruik je dropbox, crashplan, of andere backupsystemen? Dan woon je allang in de cloud. De cloud heeft op dit moment 1 grote hindernis: Juridisch gezien moeten bedrijven hun data binnen de grenzen van de EU hosten. Met cloudcomputing moet je dus een partij vinden die garandeerd dat je data niet buiten de grenzen van de EU terecht komt. Op dit moment lijkt alleen Microsoft dit echt te garanderen. Dat zal snel veranderen natuurlijk, maar let er wel op.

Ik wilde nog even wat highlights noemen:

  • De microsoft online strategy manager die er sprak heeft een eigen interessante blog: http://www.peterdehaas.net
  • De problematiek van de cloud (privacy, wetgeving etc.) zijn helemaal niet nieuw! Het is exact de outsourcing problematiek.
  • (Nerdy puntje) Microsoft heeft nu zeecontainers met servers. Als je jouw cloud niet “ergens in europa” of zelfs niet gegarandeerd in bijvoorbeeld Ierland wil hebben, kan je de container ook in je achtertuin laten plaatsen. Zo’n containertje bevat zo’n 2500 a 3000 servers, je hoeft er alleen maar wat stroom fiber en water aan te koppelen :). Ze leveren namelijk ook modulaire containers…
  • Hotmail van microsoft is 4x groter dan de nummer 2 van aanbieders.
  • Skydrive, gratis 25gb storage en gratis office etc online is 20x groter dan de eerstvolgende concurrent in de lijst. Microsoft is onbetwist nummer 1. Hun dienst heeft overigens 40 miljoen betalende eindgebruikers!
  • Microsoft levert communicator en telefonie aan Philips als provider, op basis van hun Lync technologie. Voip etc ondemand!

De presentaties bijgevoegd: Darren Baker zijn presentatie schetst de trends (bijvoorbeeld BYOC, de medewerker heeft een pc en gebruikt faciliteiten van het werk. De werkgever is niet langer per definitie de leverancier van de werkplek!) Hans van der Meer is een microsoft medewerker die liet zien wat ze hadden. De presentatie van Ron Moerman schets een mooi beeld van de beweging en welke serieuze spelers er op dit moment zijn. Google diskwalificeerde volgens hem opvallend genoeg omdat ze alleen een public cloud en geen private cloud bieden (zitten wel in het overzicht!) 30sept2010_werkplek_en_cloud_-_darren_baker 30sept2010_werkplek_en_cloud_-_hans_van_der_meer 30sept2010_werkplek_en_cloud_-_ron_moerman

Comments oude systeem

Steph -

Ik had het ook echt leuker gevonden met jou erbij, helaas pindakaas, de volgende keer weer een kans!

Herman Ronk -

Ik baal nog steeds dat ik op het laatste moment toch niet kon :(

Adding content to the end of the web.

Next
Previous