IJsland dag 7, walvissen en watervallen

Vanmorgen moesten we vroeg op. Eigenlijk geen minuut eerder of later dan we de rest van de vakantie al deden (7:45 uur), maar vandaag moest het. We hadden een afspraak gemaakt met North Sailing, daarmee gingen we walvissen spotten! En laat nu ook vandaag de eerste keer zijn dat we moeilijk uit bed konden komen (gisteren te laat nog Harry Potter, Deathly Hallows part 1 zitten kijken). Maargoed, na een wat traag en moeizaam ontbijt zijn we de auto ingesprongen! De route van vandaag was 124km, maar wel slecht begaanbare:
Grotere kaart weergeven De reis van 45 minuten over een gravelweg bracht ons naar het dorp Húsavík. Daar zouden we tegenover de kerk de boot vinden die ons op een 3 uur durende walvisjacht zou brengen. Fotojacht, welteverstaan :D. Zoals je op de foto kan zien is dat behoorlijk goed gegaan. Het was een prettige rederij. Goede verhalen en uitleg. Warme overalls voor de passagiers en chocolademelk, koekjes en handschoenen en mutsen voor iedereen die het koud had. Er waren ook een paar Amerikanen uit Florida, die hier wel oren naar hadden ;). Voor ons was het eigenlijk niet zo heel koud. De foto is overigens een Minke Whale. Terwijl we de haven uitvoeren werden we direct al achtervolgd door dolfijnen, welke het leuk bleken te vinden de boot een tijdje te vergezellen. We hebben meer dan redelijk walvissen en dolfijnen gezien dus het was een zeer geslaagde vaart. Overigens zagen we ook een Porpoise, de kleinste walvis die er is. Daarna besloten we een ronde om het schiereiland te maken, want daar stonden nog behoorlijk wat bezienswaardigheden. De eerste was een rotskloof. Een soort hoefijzervorm die uitgesleten was in het landschap. Deze beschutte plaats stond dan ook ineens wel vol met bomen etc. Hier hebben we nog even mijn moeder gebeld om haar te feliciteren met haar verjaardag ;). Daarna zouden we een nogal lomp 4x4 pad benutten om terug te komen. Dit was geen succes omdat we na 13km vastliepen: de weg was te gevaarlijk en onbegaanbaar. Nu hebben we al wat rare routes en uitdagingen gehad. Wanneer de IJslanders zeggen dat iets onbegaanbaar is, zijn we dit dus wel bijzonder geneigd te geloven. Omgekeerd hebben we maar een andere route terug naar het zuiden gezocht… Ook dit was eigenlijk weer een enorme meevaller. We kwamen uit bij de waterval Hafragilsföss, wat bij verreweg het mooiste uitzicht is dat we ooit gezien hebben. Een enorme kloof (Jökulsá Á Fjöllum) die breed en lang is, maar vooral ook enorm diep. We hebben daar ruim de tijd genomen om even te wennen aan wat we zagen. Ik zou vooral even op de foto hiernaast klikken om hem te vergroten. We stonden ongelofelijk hoog en wederom geen Nederlandse praktijken: geen hekjes, geen bordjes, gewoon succes ermee. Het is diep, dus zoek zelf maar uit wat je met de rand doet. Ze vragen wel om niet af te wijken van de paden, aangezien dit fragiele natuur is. maar veel paden liggen gewoon aan de afgrond. Wat verder hebben we de Dettiföss nog even bekeken waarna we de rest van de “weg” terug gereden hebben naar het hotel. Het was een erg ruige weg, de Jeep ziet er ondertussen uit alsof hij een nachtje in zijn uppie door de Sahara heeft gehopst. Wat een zandbak is het geworden ;). Regelmatig driftten we door het losse zand, grind en andere ellende op “provinciale wegen”. Heerlijk, de Suzuki Grand Vitara begint een goede vriend van ons te worden. De investering voor deze 4x4 was het meer dan waard! Morgen wellicht meer!

Comments oude systeem:

Evert Jan -

Wat een geweldig avontuur Steph en Iris! Goed leesvoer ook. Ik lees je blogjes met veel interesse.

Steph -

Tnx :) Leuk dat je mee leest, dat motiveert ;) hoorde trouwens dat er in Nederland nogal wat zon is?

koelkastentemperatuurcontroleur -

nogal wat zon??? we smelten hier bijna weg ;-)

koelkastentemperatuurcontroleur -

12 juni gaan we motor rijden :) ga je ook mee?

Evert Jan -

Yep, NL zo’n beetje het warmste van heel Europa op het moment. En dan te bedenken dat we over een paar weekjes naar Kos gaan… waar vanochtend nog een aardbeving van 5.2 was… Maar tegen die tijd zal het daar wel weer rustig en vol zon zijn. :)

Adding content to the end of the web.

Next
Previous