American Gods

American Gods

Gisteren heb ik het boek American Gods van Neil Gaiman uitgelezen. Neil Gaiman is een erg toegankelijke schrijver die voor iedereen goed te doen moet zijn. Verhalen lopen lekker en vlot, zonder al te ingewikkelde constructies of achtergronden. Het boek American Gods valt zeker in die groep. Het boek was prettig en eenvoudig om te lezen. Aan de uiteenlopende reviews te zien moet het onderwerp je wel trekken. Ik vond het erg grappig omdat hij een Terry Pratchett achtige manier van benadering heeft waar het goden betreft. Goden bestaan zolang je er in gelooft. Hoe meer mensen in een god geloven, hoe sterker deze god is. Dit maakt goden menselijk, voorzien van de zwaktes en krachten die mensen ze toedichten. De setting American Gods is dan ook wel een leuke keuze: Amerika is een verzameling van immigranten van over de gehele wereld. Geen enkele bevolkingsgroep is mega dominant, iedereen brengt zijn eigen geloven, mythen en saga’s mee. Dat is de achtergrond van dit boek. Amerika is geen ideale plaats voor goden. De oude goden van de oorspronkelijke afkomst van hun aanbidders raken langzaam uit het oog. Ze worden vergeten of minder belangrijk gevonden. In deze versnippering ontstaan er nieuwe goden, goden die betrekking hebben op dingen die nu door mensen aanbeden worden: het internet, auto’s, etc. Nieuwe goden ontstaan continue, waar mensen net iets te veel aanbidding in voorwerpen, technologie of onderwerpen plaatsen, waardoor de aandacht voor de oude goden afneemt. De oude goden worden steeds zwakker en kleiner. Nieuwe goden ontstaan met snel veel macht en arrogantie, terwijl ze ook vergankelijk zijn: ze worden snel vervangen door nieuwe rages en opvattingen. De oude goden voelen zich hierdoor bedreigd en besluiten de nieuwe goden aan te gaan pakken. De nieuwe goden vechten natuurlijk vollop terug, terwijl sommige goden het eigenlijk gewoon prima vinden allemaal. In deze setting is het hoofdpersonage een onverwachte hoofdrolspeler als mens. Hij wordt bloot gesteld aan deze “backstage” wereld, waarin geduwd en getrokken wordt om macht. Hoe groot zijn rol dan wordt, terwijl hij langzaam aan steeds dieper deze wereld ingetrokken wordt is verrassend en leuk gedaan. Dit alles vooral door manipulatie en misbruik van de goden zelf. Ik vond het een erg grappig boek om te lezen, al was het alleen om een beetje op te zoeken wie al die goden zijn, wat hun echte achtergrond is en waar ze vandaan komen. Ik heb dus erg veel wikipedia gebruikt bij dit boek :). Dat maakte het voor mij een rijke ervaring. Houdt je van dit soort verhalen, dan is het een grote aanrader.

Adding content to the end of the web.

Next
Previous