Udacity: CS101 Building a search engine

CS101: Building a Search EngineAl een tijdje zagen jullie te pas en te onpas van mij en anderen updates en opmerkingen over Udacity. Dit heb ik nu afgerond. Een leuk moment wellicht om eens stil te staan bij wat het allemaal is en een review van het geheel te schrijven? :) Udacity is in feite een gratis open online universiteit. 2 Robotica leraren besloten om eens te proberen zelf een open online leersysteem in te richten, dit naar aanleiding van andere succesvolle cursussen online. Gezien het geen geregistreerd officieel geheel is krijg je aan het eind van hun een certificaat van accomplishment, met je punten erop. Veel kan je er dus niet voor kopen. De vraag is echter of dat relevant is? (Zie ook het artikel van de New York Times) De oprichters Peter Norvig en Sebastian ThrunAl jaren heb ik de wens om te leren programmeren. Ik kan het functioneel al lang. Ik kan alles maken en meestal werkt het dan ook nog. Ik ga wel huilen als je me vraagt om aanpassingen en efficiënt geschreven is het ook niet. Maar ik kan het. Dat heeft me altijd geïrriteerd. Ik wil het niet alleen kunnen, maar ook “kennen en begrijpen”. De theorie erachter. Hoe je te werk gaat. Hoe je over dingen moet nadenken. Wat slim is om te doen. De hoognodige theorie erachter die mijn trial en error traject om te snappen wat er gebeurt veranderen in succesvolle pogingen en groter begrip. Toen ik zag dat deze mensen een test beginnerscursus programmeren online gingen gooien met de meer dan intrigerende titel “Building a Search Engine” was ik dan ook meteen verkocht. Wat heb ik feitelijk te verliezen? Als het niets is stop ik er gewoon lekker mee. Mijn tweede stap was studie-buddies vinden, mensen die ik ken die het ook wel wilden doen. Gelukkig vond ik Rob en ;matt beiden direct bereid om mee te doen. Beiden heren zijn aanzienlijk verder dan ik. Ze hebben het op school gehad en waren hoogstens geïnteresseerd in hoe het in elkaar zou zitten en opgebouwd is. Daar was ik heel blij mee, want mensen die verder zijn dan jijzelf kunnen over het algemeen goed helpen! :D De eerste week beviel goed. Een redelijk rustige start met de basis, waarin veel dingen voor mij toch “nieuw” waren. Ik wist er wel wat van en gebruikte het allemaal wel. Maar de theorie uitleg erachter begon al een hoop “aha-momenten” te veroorzaken. Lists zijn mutable, strings niet, etc. De cursus bestaat uit een filmpje van gemiddeld hoogstens een paar minuutjes en worden meestal direct gevolgd door een vraag of programmeer-opdracht. Een lange aandacht-spanne is dus niet noodzakelijk. Je wordt continue “vermaakt” terwijl dingen ook direct toegepast worden. Je leert iets, je past het direct toe en begrijpt daardoor het waarom. Kortom, het was stiekem echt vermakelijk en boeiend! Huiswerk voorbeeldWel moet ik zeggen dat tegen week 3 ik me begon af te vragen hoe lang het niveau nog zo hard zou oplopen. Tegen week 5 begon ik het ronduit moeilijk te vinden. Ik redde het wel, maar aan een paar uurtjes had ik zeker geen genoeg meer. De leercurve was zeker te halen, maar wel stijl :). Ik heb veel basis concepten geleerd. Daarnaast werd er uitgebreid stil gestaan bij begrip van de “kosten” van je software: wat kost veel rekenkracht, wat kost veel geheugen. Ook aanpasbaarheid en ordenen was echt leerzaam. Leuk om te zien hoe je programma iedere week slimmer en complexer wordt, zonder dat je je oorspronkelijke opzet verliest. Vorige week was het examen van de eerste cursus. Ik heb het eerste deel redelijk vlot kunnen maken. Het tweede deel (wat ze starred noemen) waren bonusvragen die “wat moeilijker” waren. Na lang prutsen heb ik ook de bonusvragen afgekregen. Als resultaat heb ik bij het examen 88% goed. Bij de bonusvragen heb ik tot mijn grote verbazing 100% goed gemaakt. In het examen bleek ik mijn code niet beschermt te hebben tegen een foutieve aanroep van de leraar, waardoor mijn antwoord niet werd goedgekeurd. Examen resultaat Examen resultaat met Ster Ik ben erg happy en tevreden met mijn resultaat. Het is stiekem een inspannend traject geweest waarin ik bizar veel geleerd heb (wat ik hoopte), maar vooral ook wel genoten heb. Het is leuk om te puzzelen en abstracter na te moeten denken. De nieuwe ronde start nu, dus mocht je nog mee willen doen zal je deze week moeten aanvangen op http://www.udacity.com. Wanneer ik mijn definitieve cijfers in ontvangst neem zal ik zeker nog even een postje doen.

Comments oude systeem:

mattijs -

Het was idd super leuk! Hoewel ik het meeste al wist heb ik toch 1 of 2 nieuwe dingen geleerd. De opdrachten die makkelijk waren, waren zelf moeilijker te maken door mijzelf de uitdaging te stellen om ze bijvoorbeeld in 1 regel op te lossen. De ‘starred’ opdrachten waren eigenlijk allemaal wel uitdagend. Tot slot was het tof om je af en toe wat pointers te geven en het kwartje te zien vallen ;) De kwaliteit van de cursus was echt wel dat van een universiteit! En de stof waar in 6 weken doorheen gewerkt is, zou normaal gesproken in 10 gegeven worden heb ik het idee. Ik ga later zeker mee doen met een 2e cursus!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous