Nieuw speelgoed en nieuwe ellende

Synology DS1512+In de categorie soms zit het mee en soms zit het tegen… Al een behoorlijke tijd had ik eigenlijk wel interesse in een NAS. Ik wil heel graag mijn downloads en data loskoppelen van mijn mediacenter. Ik vind het prettig de mediacenter gewoon te kunnen herinstalleren en onafhankelijk te zijn met de data en functies die ik toch wil laten doorlopen. Mede dankzij de goede invloed van mijn collega Rob heb ik gekozen voor de DS1512+ van Synology. Met name de rekenkracht en uitbreidbaarheid (tot 15 HDD’s) waren voor mij belangrijk. Rekenkracht? Ja, zoals ik al aangaf wil ik een aantal interne diensten (downloads, wiki en wat andere dingetjes) door laten lopen. Maar dan wel waar het hoort, bij de storage die hij gebruikt. Anders heb ik daar nog steeds een andere machine bij nodig. De modulariteit, kracht en packages vanuit instelbare repositories die je al overal kan krijgen voor dit systeem gaven me duidelijk het gevoel dat het daarmee goed zou komen. Ik heb hem gevuld met 5x 3TB, wat me netto diskspace van 10,73 TB geeft. Ik ben begonnen met het installeren van de Crashplan headless client. Dat was meteen een hoofdpijn werkje. Ook omdat het spannend is, je gaat voor het eerst echt het apparaat modificeren. Na een wat al te lange exercitie was het dan toch geslaagd (joepie!). De rest van de modificaties en toevoegingen gingen een stuk vlotter. Het is even verdiepen in waar alles zit en hoe het werkt, vervolgens gaat het echt leuk. Ondertussen heb ik op 1 ding na er alles al opstaan. Die laatste moet ik gewoon nog doen. De grootste verrassing is dan ook dat ik veel verder ben gekomen dan ik verwachtte. Maar goed, de inner workings zijn gewoon weer een linux. Wat kan er dan eigenlijk niet met een intel processor? :D Ik was in het begin wel enorm teleurgesteld door de snelheid. Die schommelde tussen de 10 en 12 MB/s. Dat vond ik jammer… Meteen die befaamde samba traagheid weer. De dag erna op werk zat ik er over na te denken. Vreemd eigenlijk, want op de reviews is hij bloedsnel. En inderdaad, toen ik een rotte netwerkkabel verving door een nieuwe veranderde de snelheid van achteraf 100mbit naar 110 MB/s strak :). Graag wil ik het af hebben, want ik wil mijn mediacenter ook herinstalleren. Om een of andere reden crasht mediaportal voortaan als ik een video probeer af te spelen. Na een herinstallatie en configuratie van het product leek het dan ook weer even te werken. 3x om precies te zijn nadat hij er weer mee ophield. Dus daar zal ik echt het OS eens overnieuw moeten doen vrees ik. Op google vind ik echt niemand met dezelfde problemen. Fijn. Toen ik gisterenavond bijna klaar was stopte mijn pc er mee. Dat is dan wel weer mega vervelend. Daar lijkt de SSD spontaan de geest gegeven te hebben. Daar ga ik vanavond nog maar eens wat laatste pogingen doen om nieuw leven in te blazen. Anders wordt dat dus helaas ook een nieuwe. Kortom, een puur technisch weekend haast. De uitzondering was het verjaardagsfeest van mijn broertje en het bezoek van Anneke, ;anjajansen en ;matt, waar we ook nog lekker pannenkoeken mee gegeten hebben :).

Comments oude systeem:

Herman -

Ik ben blij dat ik met de herinrichting van mijn storage afgelopen weekend niet zoveel problemen gehad heb zeg. Maar helaas is het wel vaak zo dat problemen met je eigen server / storage / desktop eigenlijk altijd in groepjes lijken te komen, heb je het een gefixt, gaat er ergens anders weer wat stuk, en net als je het allemaal eigenlijk echt beu begint te worden werkt het allemaal weer.. Ik vrees alleen wel dat het er een beetje bij hoort als je kijkt naar wat voor een half experimentele of nog in ontwikkeling zijnde tools we soms gebruiken :P

Steph -

Hehheh, true! Het stukje storage ging geweldig en zonder uitdagingen. Het zijn de vreemde dingen die ik zelf bedacht hadden die uitdagender waren :) Zo ook met de mediacenters etc. De prijs die je betaald voor voorop lopen. :D Vaak is het dan toch leuk, maar hardware-falen is daar wel de grootste uitzondering op. Dat is altijd bizar vervelend..

bakkerijmachines -

Een NAS vindt ik ook zeer prettig werken.

Adding content to the end of the web.

Next
Previous