Cheque overhandigd aan Vrienden van Bambanani namens de Eugène Janssen Foundation

Soms gebeuren je leuke dingen in het leven. Soms mooie. Nu had ik dubbel jackpot! Ik mocht namelijk vanuit de ;EJF een cheque gaan overhandigen aan ;VVB. Een cheque van maar liefst €10.000,– voor een nieuw project in Zuid-Afrika.

Cheque ter waarde van €10.000,– van de Eugène Janssen Foundation voor Vrienden van Bambanani

Vrienden van Bambanani is daar namelijk bezig met een voedselprogramma. Niet een programma dat er eten heen moet, maar iets specifieker. Er is (weinig) te eten namelijk. Ondanks dat er wat te eten is krijgen heel wat kleine kinderen allerlei ziekten door ondervoeding. Dat terwijl er lokaal hard aan getrokken wordt om deze kinderen voldoende voedsel te geven. Soms met steun, soms door zelf eten te verbouwen. Maar de honger wordt al actief bestreden. Het probleem is voor ons redelijk eenvoudig: ze krijgen alle dagen rijst. Rijst is geen gebalanceerde maaltijd waar alle nodige bouwstenen, vitaminen, etc. in zitten. Het stilt zeker de honger, maar als enige voedselbron is het domweg niet voldoende. Dit hebben we natuurlijk zelf al geleerd op de basisschool: scheurbuik op de V.O.C. schepen en dat soort verhalen. Nu is men niet dom, maar wat kunnen ze er aan doen? Het is niet zo dat ze dan maar een paar keer in de week een biefstukje bij de slager gaan halen en een lekkere groente bij de groenteboer. ;VVB zijn aan de gang gegaan om eens met een voedingsdeskundige te kijken wat nu een haalbaar en voldoende weekprogramma zou zijn als het om voedsel gaat. Wat komen ze nu te kort en hoe kan dat trefzeker en eenvoudig opgelost worden? Daarna is er een onderzoek gedaan naar welke scholen het betreft en ook hoe dit te vertalen naar alle schooltjes daar. Daarnaast was natuurlijk een grote vraag waar het geld vandaan moest komen. Hiermee wordt nu dan een trainingsprogramma gestart: ze worden getraind in het voedselprogramma en bijvoorbeeld in het zelf verbouwen van voldoende groenten, maar ook om de fundraising in de hand te kunnen houden en te zorgen dat ze het kunnen blijven betalen. Het programma krijgt nu een live-test (pilot) van 5 maanden. In deze 5 maanden zullen 16 schooltjes met totaal 654 kinderen geholpen gaan worden. Zo kan gekeken worden of het allemaal lukt en zinvol is. Omdat dit traject nu opgestart is en door de ;EJF voorzien is van de benodigde financiële middelen aan de hand van gedegen onderzoek en planning, heeft ;VVB de haalbaarheid en het realisme van het project kunnen laten zien. In Zuid-Afrika werken ;VVB samen met de Phalaborwa Foundation. Deze Foundation is gelieerd aan de Rio Tinto kopermijn en draagt ook haar steuntje bij vanuit haar lokale betrokkenheid. Zo draagt de Phalaborwa Foundation in grote mate bij aan de organisatiekosten in Zuid-Afrika zelf. Het was dan ook deze Foundation die besloot om het Food Program van de ;VVB direct te omarmen en sterker nog te verdubbelen! Daarmee worden nu dus 32 schooltjes(!) geholpen. Hiermee zie je dat onderzoek en daadwerkelijk investeren (op gezonde wijze) een laatste drempel voor andere instanties wegnemen. Dit door voldoende onderbouwing en momentum te laten zien om ze mee in te laten stappen. Wat prachtig om zo onverwacht de aanjager van nog iets groters te zijn! De ;EJF heeft dit project dan ook geselecteerd op de degelijkheid en concrete onderbouwing. Weer een project waar iedere euro voor Zuid-Afrika echt een euro voor Zuid-Afrika is. Jullie begrijpen hopelijk wel dat ik heel erg blij en trots was dat ik deze cheque van de stichting van mijn vader mocht gaan overhandigen aan ;VVB. Want dit was toch echt hoe hij wilde dat het was en bleef..!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous