30 Days of books - Day 8: Favorite book from your childhood

Frodo en de andere donderstenenWat was mijn favoriete boek toen ik klein was? Deze is best eenvoudig: “Frodo en de andere donderstenen”, van Ole Lund Kirkegaard. Het ging over een jongetje die alle grapjes die zijn stoerdere vriend Siem bedacht ten uitvoer bracht. Zelfs bij zijn eigen leraar. Dat zal ook de hoofdreden geweest zijn dat ik dit zo geweldig vond. Ik heb bij deze post even getwijfeld, ik overwoog Pietje Bell ook. Ook deze ging over een jongen die alles deed wat niet mocht en foute grapjes uithaalde waardoor hij telkens in de problemen kwam. Alleen niet bij zijn vader, want die kon er steevast wel om lachen. En dat heeft volgens mij zijn weerslag ook wel gehad op mijn jeugd. Ik geloof dat mijn basisschool en middelbare school niet veel anders zijn verlopen. Ik bedacht grapje na grapje om uit te halen en voerde ze ook stuk voor stuk uit, waardoor ik op een bepaald moment voortaan een vaste vergadering met mijn rector had. Ik hoefde niet meer te komen als ik wat deed. Het was voor iedereen praktischer om op vrijdagmiddag gewoon de week door te nemen. Ik herinner me deze gesprekken overigens nog goed. Daarvoor heb ik echt in staat van oorlog met de conrectors en leraren geleefd. Tot ik deze rector kreeg: “Meneer Pauw” van het Titus Brandsma Lyceum. Deze man was een groot keerpunt in mijn leven. Hij was er namelijk niet blind van overtuigd dat ik een terroristisch rotjong was. Hij luisterde naar mijn verhalen, lachte hartelijk om wat ik uitgehaald had “Heb je dat echt zo gedaan!? Hahahaha!” en bood me zelfs de dieet-chocola die hij van zijn vrouw mee kreeg aan. Vervolgens kreeg ik wel degelijk behoorlijk veel straf van hem. Maar deze man was de eerste die het onderscheid maakte: Mijn grapjes waren grapjes en waren nooit schadelijk of ontwrichtend bedoeld, ze waren nooit op personen gericht. Deze man, in zijn benadering naar een grappige jongen in plaats van een etterbak, maakte dat het gesprek heel anders werd. Ik heb naar hem geluisterd en had respect voor al wat hij deed tot aan de straffen die ik wel degelijk van hem kreeg. Hij begreep me, waardoor ik ook hem wilde begrijpen. Vandaar af ben ik denk ik een stuk beter te handhaven geworden :D. Anderen hun dag 8:

Comments oude systeem:

J. -

Leuk! Altijd goed om in je schooltijd iemand tegen te komen waar je respect voor kunt hebben. Mijn favoriete kinderboek is een serie van een stuk of vijf boeken over kinderen die met hun ponies allerlei avontuen beleefden op het engelse platteland. Ze (de boeken, dan) staan nog steeds in de kast en ik herlees ze zo nu en dan nog steeds met evenveel plezier :).

Steph -

Dat is ook een grappig idee ja. Ik heb geen idee of dit boek nog ergens te vinden is, heb er nooit meer naar om gekeken. Misschien eens een beetje op zoek gaan :)

30 days of books challenge | Steph�s blog -

[…] the last year Day 6: Three great film adaptions of a book Day 7: One awfull film adaption of a book Day 8: Favorite book from your childhood Day 9: Favorite childhood author Day 10: A book you really looking forward to Day 11: Favorite […]

Adding content to the end of the web.

Next
Previous