Een week in het teken van Pluk van de Petteflet

Eigenlijk is dit een heel bijzonder boek. Welke Nederlander kent het niet? Ik voelde me dan ook erg vertrouwd en verbonden met Annie MG Schmidt en onze Pluk. Het takelwagentje, de duif Dollie, de Stampertjes met hun frietjes en apenketting, het lange paard van de majoor en zelfs Zaza de kakkerlak.

Toen ik op Netflix zag dat Pluk een film heeft, uiteraard voor alle leeftijden, was dat dan ook meteen iets wat ik maar al te graag met de jongens zou delen. Ik verheugde me erop om deze samen te gaan kijken en afgelopen weekend was het dan zo ver: Zaterdagavond na het eten, tijd voor Pluk!

Ook hier werd ik weer door mijn eigen herinneringen voor de gek gehouden. Ik herinner me enkel lieflijkheid en zoetsappigheid.
Redelijk vlot in de serie kwam Mevrouw Helderder in beeld. Je weet wel, die mevrouw die de hele tijd met haar spuitbus rond liep en zo’n dochtertje had dat niet vies mocht worden. Langzaam begon het me te dagen dat deze niet zo leuk en aardig was voor Pluk.

Mevrouw Helderder

Mevrouw Helderder

En inderdaad, na een leuk stukje film waar Aeron en Elias helemaal in opgingen, besloot mevrouw Helderder de boel eens een beetje op te knappen. Terwijl Pluk met Aagje in het park was, gebruikte mevrouw Helderder de spuitbus om Zaza de kakkerlak (het vriendje van Pluk) dood te spuiten. Toen Pluk dat ontdekte gaf ze aan dat hij geen moeite hoefde te doen om de kakkerlak terug te vinden. Ze had hem bij het vuil gegooid en dat was net opgehaald 😯.

Aeron vroeg me, met een grote brok in zijn keel, of Zaza dood was. Ik probeerde me te herinneren hoe het verder ging en zei voorzichtig dat ik dacht van niet. Pas na een hele tijd kwam Dollie met Zaza terug. Zaza werd weer beter en gelukkig, de situatie herstelde zich wat.

Een heel stuk later in de film kwam de Krullevaar. Deze vogel kon het park redden dat vernietigd zou worden ten gunste van een vogelmuseum. Omdat dit de laatste bekende broedplaats van deze uitgestorven gewaande vogel was, zou de vondst van deze vogel het park redden. De vervelende meneer die het park weg wilde hebben besloot de vogel te doden. Hij nam met geweld de worstelende vogel mee naar binnen, waar hij met een spuitje gevuld met gif de vogel ging doden.
Erg veel geworstel in beeld, waarbij de man de vogel ging doden. Aeron reageerde heel heftig en riep boos naar het scherm met een rood hoofd, geheven vuisten en een brok in zijn keel “Dat is héél stout!!!!”
Jeetje, wat schrikken. Ook dit was vlot weer over en alles liep natuurlijk goed af. Maar het had duidelijk diepe indruk gemaakt.

Krullevaar

De Krullevaar

’s Nachts is Aeron dan ook een aantal keren wakker geworden van nachtmerries. Ik ben uiteindelijk maar met hem op zolder gaan liggen omdat hij me vroeg of hij niet alleen hoefde te zijn 😥.

De volgende dag heeft hij wel erg vaak opgewekt over de film verteld. Hij was er ook erg enthousiast over. Ik besloot om het boek te bestellen. Samen lezen voor het slapen gaan strijkt het trauma wellicht wat glad, naast dat hij het duidelijk een interessant verhaal vindt 😄. Maar dan wat beter gedoseerd, hoofdstuk voor hoofdstuk. Dan kunnen we alles rustig bespreken.

Dus, de film is leuk, maar wellicht wat heftig voor iemand van 3,5 jaar! 😇

Wel een aanrader!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous