SMDC Bezoek

Voor het buurtfeest dit jaar had ik wat leuks bedacht voor de kinderen: We gaan naar een manege, of nóg leuker, we proberen paarden/pony’s naar ons veldje te laten komen. Ik zocht contact met een manage, maar daar kreeg ik een erg korte “Nee” van terug. Ik herinnerde me dat we vlakbij ook iets met paarden hebben, ren ik regelmatig voorbij. Misschien willen die wel?

Via Google snel gevonden: het was een medisch centrum voor paarden. Sport Horses Medical Center om precies te zijn. Hmm.. Maar goed, ziet er ook wel interessant uit, zouden we er een excursie van kunnen maken? Het is leuk om je omgeving te kennen en meer op te steken over een onderwerp waar je weinig van weet!

Lees verder …

Ik heb contact gezocht met SMDC, welke kort en warm reageerden: “Sorry we hebben het nu heel druk, maar ja dit komt goed!” Leuk dus! Ik was erg benieuwd maar had er niet echt een beeld bij. Ik heb geprobeerd een beeld van ons als bezoekers te geven en was benieuwd wat we konden verwachten…

En dat viel niet tegen! Bij de aankomst werden we warm onthaald door één van de oprichters: Erik Bergman. We werden het mooie centrum binnen geleid waar Erik een verhaal deed over wat het centrum is en doet. En dat gaf ook direct een WOW!-gevoel: Ze behandelen, controleren en helpen paarden om te zien hoe die optimaal kunnen presteren. Of er wat mis is van klein tot groot en wat ze er voor kunnen doen.
Bijvoorbeeld olympische paarden die over een half jaar moeten presteren worden volledig doorgelicht en krijgen advies, bevestiging of bijstand om tot optimale prestaties te kunnen komen. Hij gaf aan richting de helft van de olympische paarden van Tokio over de vloer gehad te hebben, dat is ronduit indrukwekkend. Internationaal weten ze SMDC te vinden als men een paard wil kopen, maar eerst even wil laten controleren. Hij benadrukte overigens er voor ieder paard dat mobiel is te zijn, ze helpen alle paarden.

Dan komt het tweede stukje indrukwekkend: Ze kunnen alles zelf. Het centrum is in 2015 opgericht, maar is van alle markten thuis. Orthopedie, tandarts, smid, echografie, MRI, gewricht analyses en beweging analyses met geavanceerde computer-observaties die de kleinste afwijking bloot leggen, ze kunnen daar alles en ook gewoon zelf. Het ziet er fraai en zeer geavanceerd uit! En dat is gerealiseerd door mensen die bijzonder geloven in wat ze doen en daar dan ook echt alles van weten. Ze hebben een club specialisten en middelen opgebouwd die duidelijk vooraan staan. Recent zijn ze onderdeel van een groep geworden, waarin ze zijn betiteld als expertise center, een uithangbord voor de groep.

We kregen een mooie rondleiding waarbij ieder apparaat uitgelegd en getoond werd. De kinderen mochten bij het echo apparaat bijvoorbeeld ook echo’s van hun pols maken:

Echo

Daarna werd ook de hellingtest voor de gewrichten nog even goed getest:

Helling
Mooie paardenbak

Bij de tandarts legde Erik uit hoe problemen met de tanden ook echt kunnen leiden tot problemen met het paard: als je enorme kiespijn hebt kan het ook zijn dat die pijn uitstraalt en voor houdingsproblemen en andere zaken zorgt.
De kinderen en volwassenen vonden het super interessant:

de tandarts ruimte

De werkplaats van de smid:

Hoefijzers

Aan het eind kwam er nog een quiz: wie kan raden hoeveel botten een paard heeft? De kinderen mochten vals spelen, hij had er een voorbeeldje naast gezet 😁:

Skelet

Ook hier gingen de kinderen helemaal in op. Er werden nog wat vragen gesteld en ook wat meer uitgelegd hoe paardengewrichten zich verhielden tot mensen: Wat is de elleboog? Was is de knie?

Quiz

De gelukkige winnaars ontvingen een prijsje en iedereen ging uiteindelijk behoorlijk onder de indruk naar huis. Wat een juweeltje en indrukwekkend verhaal. Iets om trots op te zijn dat het bij ons in Heesch zit!

We waren SMDC / Erik Bergman dan ook zeer dankbaar voor zijn tijd, moeite en de snoepjes 😉. Als ik een paard had dan wist ik waar die heen ging!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous