Eerste paar dagen Nokia N95

Nou, ik heb hem nu een paar dagen in mijn bezit, de Nokia N95. Hij bevalt super, dus hier volgt een korte eerste review en daarmee de opening van een nieuwe sectie van mijn site, links in mijn menu: Training logs…

Ik kan hem eigenlijk alleen maar vergelijken met de Nokia N80, omdat die qua functieset vergelijkbaar was. Dus hier een korte lijst aan dingen die verbeterd zijn ten opzichte van de N80:

 • Schuif je hem dicht, toetsenblocked hij automatisch. Niet meer bevestigen.
 • Platter en kleiner.
 • Merkbaar sneller.
 • Ingebouwde GPS. Werkt nog niet met tomtom, maar dat wordt spoedig gefixed.
 • Stabieler.
 • Batterij lijkt langer mee te gaan (misschien nog maar kort, maar lijkt wel zo).
 • Camera is echt veel beter. Zeker wanneer je ontdekt dat je de “sharpness setting” gewoon uit moet zetten zover als kan.
 • Camera heeft een beschermkapje.
 • Standaard jackplug aansluiting voor koptelefoon. Dus boxen of echte koptelefoons waar geen Nokia beeldmerk op staat kunnen er ook in.
 • Fijne headset, met bediening voor de muziekspeler.
 • Standaard USB poort.
 • Makkelijk aan te sluiten op televisie.
 • Kan verbazend grote bitrates in filmpjes aan (eigenlijk de max nog niet gevonden omdat ik hier terughoudend in ben). Met het gratis programma “Super” heb je hier dan ook snel filmpjes voor geencode.
 • Beeld kantelt wanneer je film of muziek afspeelt. Het toestel heeft dan ook echt player-knopjes.

Nadelen:

 • MicroSD. Alhoewel niet veel, toch duurder dan SD of MiniSD.
 • Nog steeds geen getimede profielen die ik op mijn communicator wel had (vergadering stand tot 16:00 uur, zodat je niet vergeet je volume weer aan te zetten).
 • Nog steeds geen getimede sms’jes (die ik op mijn communicator wel had: verstuur de sms morgen om 8:30 uur).
 • Alhoewel je een standaard USB aansluiting hebt, wordt je telefoon niet gezien als geheugenkaart. Dus nog steeds nokia software nodig.

Zeer coole feature: Op de nokia site is gratis de “Nokia Sports Tracker” te downloaden. Deze kan op basis van elke Symbian S60 E3 F1 telefoon met een ingebouwde of gewoon bleutooth GPS mouse je sporten bijhouden wanneer je bijvoorbeeld loopt, rent of fietst. Ik mag zelf graag gaan rennen dus houdt nu voortaan mijn vorderingen bij. Vanavond al gezellig even gaan lopen met Astrid, de resultaten vind je links, bij Training logs. Daar zal ik dus zoveel mogelijk voor mezelf mijn vorderingen bij houden.

Adding content to the end of the web.

Next
Previous