DRM, komt de boodschap over?

Nee… Simpel en bondig. DRM, ofwel Digital Rights Management, loopt steeds verder de spuigaten uit. Dit tot steeds verder groeiende frustratie, waar ik een paar dagen geleden ook weer over schreef.

Als we het over de vervelende consequenties hebben van DRM zijn er veel voorbeelden. Het meest recente voorbeeld echter was EA, die van voor tot achter gehekeld werd bij de release van een van de meest geanticipeerde spellen van de afgelopen jaren: Spore. Spore is dankzij zijn DRM slechts 4 keer te installeren, daarna mag je hem niet meer gebruiken. Je koopt een game, bij herinstallatie van je machine of wisselen van machine moet je opnieuw installeren en voila, je mag nog maar 2 keer. Veel gamers hebben sowieso minimaal 1 keer per half jaar een standaard PC herinstalleer moment, dus je kan je voorstellen dat in veel gevallen het gebruik van de game kort zal zijn. Hierdoor is Spore bizar negatief in het nieuws gekomen en is de game op Amazon.com echt de grond in geboord. De gemiddelde reactie opsommend kwam het er op neer: “Super leuke game, maar om hem voor 4 keer te huren is te duur”.

Voor veel mensen was dit dus echt een indicator dat DRM misschien wel te ver ging en iedereen wachte dan ook in spanning de reactie van EA af. Die hebben in een eerste reactie het aantal malen herinstalleren van 3 naar 4 keer verhoogd, maar nu heeft EA dan officieel gereageerd:

Afkomstig van Slashdot:

99.8% of Gamers Don’t Care About DRM, Says EA
“If you thought that EA might have been humbled by the massive Internet backlash against its use of SecuROM in its recent games, then you’d be wrong. Speaking at the Dow Jones/Nielsen Media and Money Conference, EA’s CEO John Riccitiello claimed that the whole issue had been blown out of all proportion. ‘We implemented a form of DRM and it’s something that 99.8 per cent of users wouldn’t notice,’ claimed Riccitiello, ‘but for the other 0.2 percent, it became an issue and a number of them launched a cabal online to protest against it.'"

Nou, ik moet toegeven, van alle reacties had ik deze niet verwacht. Er is maar 0,2% van de gamers in de wereld die dit vervelend vind. En zo bestond het probleem niet meer, hebben we het weggemanaged.

Dus, Herman (die hier ook al vaker met mij over discussieerd en er zelf ook al meermalen aandacht aan besteed heeft), wij horen helaas bij de 0,2%… We beginnen oude mopperpotten te worden die de problemen verzinnen.

Of is een probleem ontkennen een active manier van oplossen? Ik weet het niet meer. :P Ik hoop ooit iemand van de 99,8% te ontmoeten, want helaas lijkt die 0,2% uitsluitend in mijn directe omgeving te wonen en werken waardoor ik telkens enkel die kleine minderheid tegen het lijf loop.

Technorati: ((DRM)), ((EA)), ((Spore))

Adding content to the end of the web.

Next
Previous