TaskFreak! Getting things done

Een tijdje geleden deed ik op twitter een oproep of er mensen nog tips hadden voor handige manieren om Todo’s te bewaken en registreren. Gezien ik nogal veel tegelijk doe is het voor mij altijd erg belangrijk om goed overzicht te houden bij wat ik aan het doen ben en nog moet doen. Ik kreeg een aantal retweets, maar geen reacties. Dus laat ik het eens via mijn blog proberen, daar heb ik al vaker bizar goede tips gehad van lezers! Ik wil het vooral simpel en toegankelijk houden, gezien eigenlijk elke handeling er één teveel is. Dus hoe uitgebreider en slimmer een systeem is, hoe moeilijker het over het algemeen is om dit gedisciplineerd te blijven doen. Dat is ook een beetje de Getting Things Done filosofie. Snel, simpel, punt voor punt. Nu zijn er serieus leuke en goede systemen voor online te vinden, waaronder het pakket Toodledo. Helaas strand ik hierbij op een stukje zorgen. Mijn todo’s staan in het systeem van een gratis aanbieder. Ansich ben ik niet heel bang voor mijn privacy (alhoewel het meespeelt natuurlijk), maar ik vind het moeilijk om maar te vertrouwen dat mijn gegevens beschikbaar blijven en zo blijven als ik ze wil. Wat voor bedrijf is het, blijft het bestaan, waar gaan ze heen, etc. Ik ben op zoek gegaan naar self-hosted systemen. Ontgoocheling nummer 1 was dat er eigenlijk geen handige standaard Getting Things Done systemen zijn die je zelf kan hosten. Zeker niet van het niveau en pracht als Toodledo in ieder geval. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Taskfreak!, een pakket dat in ieder geval voldoet aan mijn voorwaarden. Het kan zeker allemaal mooier en beter, maar hey, deze werkt. En goed ook. Taskfreak Wat is / kan Taskfreak!:

 • Projecten maken
  Je kan projecten maken, waaronder je todo’s kan verzamelen.
 • Todo’s maken
  Simpele todo’s aanmaken, die je kan voorzien van een titel, deadline, omschrijving en comments (updates voor jezelf).
 • Todo’s via de interface direct statusupdates geven
  (20%, 40%, 60%, 80% of 100%)
 • Todo’s op naam zetten
  Je kan todo’s aan personen koppelen en daarvoor ook users aanmaken. Een lichte vorm van projectmatig werken in dezelfde todo omgeving dus.
 • Eenvoudig sorteren en filteren
  Sorteren op alle velden is mogelijk, daarnaast kan je kiezen om alles te laten zien, of bijvoorbeeld alleen openstaande of afgeronde zaken.

Hiermee is Taskfreak voor mij net voldoende. Je hebt net genoeg dimensies door de projecten die je kan aanmaken en het is waanzinnig fijn om te sorteren en filteren. Verder kan het eigenlijk niets. En ook dat vind ik een voordeel. Vaak als je aan de gang gaat met serieuze software komt er meteen een zware methodiek uit terug. Je moet alle velden ingevuld hebben, escalatieprocessen gedefinieerd hebben, uren op orde maken en zo voort. In dit geval is het een snelle eenvoudige interface waarin je genoeg hebt aan het bijhouden en de rest in andere zaken wel afkan. Ik ben er erg blij mee, maar zoek wel nog steeds naar goede alternatieven :). Een nadeel is dat deze software geen client heeft. Je houdt dus niet makkelijk op je telefoon je todo-list bij, of dat soort zaken. Je kan de website wel gewoon bekijken vanaf je telefoon. Deze aderlating heb ik overigens toch gewoon geaccepteerd: over het algemeen ga je toch echt even achter je werkplek zitten om de todo’s aan te pakken. Daarmee heb ik ze eigenlijk ook niet vaker nodig. Tussendoor checken levert me nooit iets op, als alleen breken van mij concentratie op dat moment: ik ga nadenken over dingen die ik nu toch niet ga oppakken. Het is wat mij betreft beter om deze todolijst er iedere dag op een gezette tijd bij te pakken en te besluiten (vaak op basis van deadline) wat ik nù ga uitvoeren. Ben in ieder geval goed nieuwsgierig naar jullie reacties. Dit product heeft me al goed geholpen met alles op orde brengen.

Comments oude systeem

Gradje -

Ik gebruik zelf nu een tijdje wunderlist.com. Is iets eenvoudiger dan TaskFreak, omdat je dus niet de ‘status’ kolom hebt, en volgens mij is sorteren ook niet mogelijk. Daar staan een erg mooie cleane interface tegenover, en ondersteuning voor de meeste os-sen, voor zover HTML5 niet genoeg is…

joene -

progje werkt op zich prima, maar ik vind het jammer dat je niet ziet wie als laatst iets heeft bewerkt en wanneer enzo

Herman -

Ik vind inderdaad dat het comments stukje dat er in zit nog wel voor verbetering vatbaar is. Verder is het in ieder geval een erg goed idee en lijkt het goed te werken :). En het is gelukkig ook geen traag systeem.

lucky -

Een tijdje geleden voor een klein bedrijf die iets simpels moesten hebben Time and Chaos geadviseerd. Ze zijn er nog steeds erg blij mee :) http://www.chaossoftware.com/products.aspx

Steph -

Maar is er wel een projecten onderverdeling? En kan je het lokaal draaien?

Adding content to the end of the web.

Next
Previous