Een bezoekje aan RevSpace: hackers en tinkerers

RevSpace

Het is ondertussen weer een aantal weken geleden, maar half december ben ik met Tom en Gerrit naar RevSpace gegaan, een ontmoetingsplaats voor hackers en tinkerers. Iets wat al geruime tijd op de agenda stond (ik zou ondermeer nog bij Bitlair op bezoek gaan) en wat ik ook echt interessant vind. Ik houd wel van frotten. Mijn liefde zit voornamelijk in klieren met software en services, naast eenvoudige soldeerwerkjes of reparaties. Het voelt altijd leuk om er mee bezig te zijn. Toen ik ontdekte dat hier georganiseerde ruimtes voor zijn prikkelde dat meteen de interesse. Sowieso blijk ik opvallend veel mensen te kennen die deelnemen aan hackerspaces. Zo is Tom thuis zijn volledige domotica aan het solderen en programmeren op allerlei vreemde en goedkope habbie-babbie wireless chips en hebben zowel Andries als Herman ook het idee opgepakt om verder te gaan met hun domotica: Andries: ESP8266 WiFi LED dimmer Part 1 of X: The setup ESP8266 WiFi LED dimmer Part 2 of X: The Hardware ESP8266 WiFi LED dimmer Part 3 of X: Flashing and programming the ESP-01 ESP8266 WiFi LED dimmer Part 4 of X: Configuring Domoticz Herman: LAMPEN AANSTUREN MET DE RASPBERRY PI LAMPEN AANSTUREN DEEL 2 Ik wil dan ook al een tijdje aandacht besteden aan deze spaces en ze ruimte geven om bijvoorbeeld op CampZone lekker aan de gang te kunnen met spullen en workshops of projectjes. Gerrit kwam met het idee om eens in Den Haag te gaan kijken bij RevSpace, welke de grootste en oudste van het land is. Dat is natuurlijk super ver rijden voor me, dus het moest wel even georganiseerd worden, naast dat ik rekening moest houden met mijn werk. Dit werd makkelijker gemaakt door de hackerspace zelf, welke ons aanbood om lekker mee te bbq’en in december :). Dat zou betekenen dat we ook hun interne vergadering bij zouden wonen. Wat gastvrij en open zeg! Dat was helemaal leuk natuurlijk, dus zo gezegd en zo gedaan! Daar aangekomen was het een gezellige maaltijd en kennismaking, direct gevolgd door de vergadering van de hackerspace. Leuk en mega interessant om een keer te zien. Gaaf hoe snel en geoefend het ging, maar ook om te horen wat voor projectjes lopen en wat de plannen zijn van mensen zelf. Daar gaat het allemaal wel een beetje van jeuken, je wil zelf ook aan de slag! De rondleiding was ook super interessant. Hun eigen slot en druppel systeem. Vervolgens kwamen we in hun smidse terecht :D. Dat was echt zo’n ongelofelijke verrassing. Iemand was net bezig zijn eigen messen te smeden, naar een mooi design dat hij in gedachten had. Dat was niet iets wat ik verwacht had :). Ook hadden ze een erg leuk retro systeem voor bar en spullen tegoed, naast dat daar zo’n beetje alle running-info van de space te vinden was, van de temperatuur tot het CO2 gehalte. Deze foto heb ik van hun site, gezien ik het zelf altijd wat bezwaarlijk vind om al fotograferend ergens al gast rond te lopen :) (klikbaar natuurlijk)

RevSpacefotos

Ze hebben veel ruimte om te werken en te tinkeren. De gezamenlijke werkruimte beneden maakte op mij het meeste indruk. Iedereen zit daar te werken aan zijn eigen ideeën of projecten. De hackerspace stelt weet ik hoeveel gereedschap en onderdelen ter beschikking. Wat ze als standaard uitrusting bestempelen zit in het lidmaatschap, de rest verzorg je zelf. Wat is het motiverend om ergens te werken en te rommelen als iedereen daar ook met hetzelfde bezig is, als je mensen eens om hulp kan vragen of ideeën kan opdoen. We raakten allemaal verloren in allerlei leuke gesprekken met verschillende mensen. Aan het eind moesten we elkaar eigenlijk bij elkaar zoeken en gingen we overweldigd en extreem enthousiast naar buiten, veel te laat op huis aan. Maar voor we de auto ingingen hebben we buiten al staan napraten over de indrukwekkende space die we gezien hadden. Ik zou willen dat ik dichtbij hun, of een andere space woonde! Ik ga binnenkort maar eens op zoek naar een space in Eindhoven om te zien of die ook zo leuk is! Ik hoop dat we hackerspaces kunnen verwelkomen op CampZone, het lijkt me harstikke leuk om daar aan mee te doen en gezamenlijk aan projectjes te werken. Alleen ons infrateam al zou daar goed kunnen aarden :D.

Comments oude systeem:

Rob -

Leuk om te lezen, lijkt mij ook erg leuk! Staat ook nog op mijn wishlist, iets met tijd …. :(

Stef -

Hey Steph, leuke ontwikkeling! De combinatie met Campzone lijkt me zeker een goeie. Bij mij is het grootste probleem ook tijd. Ik bekijk wel geregeld de agenda’s van de verschillende spaces, maar ik krijg de indruk dat het qua publieke activiteiten een beetje is doodgebloed het laatste jaar. Voor rondom Eindhoven: http://madspace.nl/the-eindhoven-hackerspace/ Volledige overzicht: http://hackerspaces.nl/ AK is volgens mij erg actief bij Bitlair. Grt Stef

Steph -

Dank voor de tip :) Ga ik zeker checken! En van AK klopt :)

CampZone tinkering / makerspace | Steph’s blog -

[…] En het ziet er zo ontzettend leuk uit. Eerder had ik al geschreven over ons bezoekje aan een een makerspace: RevSpace. Daar zag ik hoe leuk en prettig het is om het met een hoop mensen bij elkaar te doen: mensen […]

Adding content to the end of the web.

Next
Previous