UniFi statistieken met UniFi-Poller

Een tijdje geleden heb ik eindelijk mijn netwerk thuis vervangen. Ik had vaak een wat wisselende Wi-Fi en wilde een een stap naar wat meer eenvoud all-in maken. Het zorgt voor een site configuratie versus een client configuratie en als je de aparatuur homogeen van UniFi maakt dan levert het een mooie map en inzichten op.

Na installatie zag alles er meteen vet uit. Alles is even prachtig en gelikt en je komt heel snel heel ver. De learning-curve is vrijwel niet aanwezig. Heerlijk 😄.

De volgende stap was de apparatuur opnemen in mijn monitoring en statistieken omgeving. En daar kwam ineens een stuk deceptie: UniFi heeft op de nieuwste apparatuur SNMP gewoon weggehaald 😓. Dat is echt een vreemde en onverwachte teleurstelling uit zo’n prachtige spullenboel. Ze vinden denk ik dat je genoeg moet hebben aan wat ze je standaard leveren?

Gelukkig vond ik online een stukje techniek dat toch weer voorziet in de inzichten die ik wil hebben!

UniFi-Poller

Na behoorlijk wat zoekwerk kwam ik op een stukje opensource software uit: UniFi-Poller. Deze leest continue de geconfigureerde site uit de controller uit en plempt de gegevens die hij aantreft in een InfluxDB, die je vervolgens met custom dashboards in Grafana kan visualiseren.

Het was (voor mij?) bepaald geen cake-walk om het geheel aan de gang te krijgen en te zorgen dat alles werkt en klopt. Maar nu ik het resultaat heb (en weer 3 nieuwe docker-containers 😅) ben ik er wel erg content mee! Het geeft mooie inzichten in de tijd over clients, switches en accesspoints.

Check it out!!! 😊 De plaatjes zijn klikbaar voor de grote versies.

Secure Gateway stats

USG stats

Wireless stats

Wireless stats

Clients stats

Wireless stats

Adding content to the end of the web.

Next
Previous