Reactie-systeem toegevoegd

Een nieuw reactie-systeem! Ik heb voortaan een zelf-gehost reactie-systeem dat nergens wat naar toe zendt, beter met de privacy is en alle populaire manieren van inloggen (om spam tegen te gaan) ondersteund. En wil je niet inloggen dan kan je zelfs op basis van je emailadres een comment plaatsen, je krijgt dan een sleuteltje via de email. Maar ik denk dat de meesten lekker hun facebook, twitter, github of gmail account zullen gebruiken omdat je dan geen key hoeft te copy-pasten 😊. Vooralsnog is anoniem (alleen je naam geven) ook nog mogelijk, maar dat gaat uit wanneer de spam-bots mijn site weer gevonden hebben.

Het is altijd jammer wanneer mensen niet inhoudelijk kunnen reageren of een korte reactie kunnen achterlaten op een blog. Ik had daarvoor Disqus genomen, die leek goed en eenvoudig te implementeren, naast dat hij veel op het internet gebruikt wordt. Toch merkte ik helaas dat het voor veel mensen een drempel was, naast dat hij vaak ook gewoon niet werkte. Dat maakt de site echt wat minder levendig en toegankelijk.

De nieuwe oplossing die ik nu heb staan is netjes en erg uitgebreid. Hij is open-source en erg mooi. Grappig als je meeneemt dat er niet eens een logo bij is, de maker heeft een waanzinnig mooi programma geschreven en super uitgebreid, zonder eigenlijk de tijd te nemen om zijn site op te leuken of mooie logos te maken. Het systeem heet Remark42. De pagina is erg leeg, maar hun Github pagina is goed gevuld en gedocumenteerd!

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden, ik ben er zelf heel blij mee en heb hem voor zover mogelijk erg uitgebreid getest 😁.

Technische uitleg (voor de geïnteresseerden)

Van alle alternatieve die ik bekeken heb was dit het mooiste alternatief en het simpelste gehouden. Het is een systeem dat in een docker-container draait en erg overzichtelijk is bij het configureren. Je moet een klein stukje code opnemen in je site, een script-sniplet die alles inlaadt en verbindt. Die sniplet geeft je site-id aan het systeem en haalt de comments per pagina op. Vervolgens plaats je een (netjes meegegeven) DIV op je site waar je de comments wil hebben.

Het comments systeem maakt een eigen site die je bereikbaar moet maken, die wordt benadert door jouw blog of website. Dit maakt het geheel erg portable.

Gezien ik Hugo draai als website kan daar niet veel magie in gebeuren: Hugo genereert statische content. Het comment systeem moest dan ook wel wat los zijn.
Bij standaard Hugo zou je dan de sniplet toevoegen in de themes/-jouw-theme-/layouts/posts/single.html file, voor de laatste regel.
Ik gebruik de theme academic, die heel anders in elkaar zit. Daar bleek de goede file om de code in te plakken /themes/academic/layouts/_default/single.html te zijn.

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden 😎.

Tekst

Adding content to the end of the web.

Next
Previous