Spelend leren met Tangiplay

Spelletjes waar kinderen van leren. Een mooi idee altijd. Meestal worden ze echter snel repeterend, of zijn ze erg duur. Met name in de gadgets-hoek kan het vlot aan de prijs zijn. De ervaring leert dat €200 niets is voor een stuk “leerzaam speelgoed” met vaak een enkele toepassing. Ik zeg niet dat sommige niet de moeite waard zijn, maar het is altijd wel een spannende aankoop op die manier. Als je kind het niet leuk vindt of het snel beu is, is de teleurstelling bijzonder groot…

Het was dan ook fijn om eens een stuk meer betaalbaar speelgoed te vinden dat leerzaam is. Tangiplay bereikt dit door stukjes speelgoed gemaakt te hebben welke compatible zijn met iPad en Android tablets. Daarop start je een app, welke je kan bedienen met hun speelgoed. Een leuke en slimme oplossing, waardoor je hun speelgoed kan gebruiken op je reeds aanwezige gadgets. En ook op je volgende tablet kan hij gewoon mee. Een prettig idee!

Het doel van het spel is het maken van een spoor voor een trein. Dit doe je door stapje voor stapje instructies te geven aan de spoor-bouw-robot. Dat doe je met behulp van de fraai gemaakte instructieblokjes. Elk blokje vertegenwoordigt een bepaalde handeling en deze laat je uitvoeren door het betreffende blokje op het scherm te duwen.

De blokjes of bots met de gezichtjes in de doos

Dit hebben ze technisch best handig opgelost. Onder de blokjes zitten bobbeltjes met tactile spul. Dus het blokje simuleert vingerafdrukken in een bepaalde figuur met een bepaalde afstand tot elkaar. Geen batterijen of andere zaken nodig dus. Het enige wat je moet doen is het blokje dus echt op het scherm houden, als je hem scheef houdt denkt hij dat het een ander blokje is omdat hij niet alle puntjes voelt.

Je “programmeert” zo een beetje ongemerkt de opdracht bij elkaar, iets waar het spel langzaam naar toe werkt: je leren programmeren en in stapjes denken. Volgens de site is het geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en dat klopt wel. De eerste aantal levels komt Aeron goed door, daarna komt er een punt dat hij het echt niet meer kan volgen omdat er voor hem te veel eisen gesteld worden. Dat houdt het leuk, je probeert hem dan toch naar een oplossing te begeleiden of hij speelt gewoon de levels die hij wel snapte overnieuw. Voor de aandachtspanne van vierjarigen moet ik zeggen dat hij het altijd opvallend lang vol houdt met de blokjes. Het is ook leuk om te merken dat wanneer hij er soms echt genoeg van heeft, het spul na een paar weken toch weer uit de kast getrokken wordt omdat hij er echt weer zin in heeft. Dan beginnen we weer bij het eerste level en is het plezier weer net zo groot.

De blokjes, of robotjes waarmee je het spel bedient hebben emoji gezichtjes. Voordat we aan het spel kunnen beginnen moet Aeron altijd eerst even alle gezichtjes vervangen door “de goede”. Daarmee heeft hij voor de start al veel plezier en speelt hij met zelf aangepast blokjes, iets wat echt lijkt toe te voegen aan de beleving voor hem.

Blokjes aankleden

Je kan ze hier kopen:

Hier het officiële filmpje hoe het werkt:Adding content to the end of the web.

Next
Previous