Advent of Code 2020

Joost vroeg me tijdens pakjesavond en passant of ik mee deed aan de Advent of Code. Dit is een jaarlijks terugkerende puzzel die in december iedere dag een nieuwe puzzel vrij geeft in een doorlopend verhaal natuurlijk helemaal gericht op de kerst. Het zijn puzzel-vragen waarvoor je zal moeten programmeren (maakt niet uit in welke taal, men vraagt enkel het antwoord).

Ik houd altijd enorm van deze puzzels en deed hier eerdere jaren ook aan mee. Dit keer had ik hem echter over het hoofd gezien. Zondag lekker aan begonnen en reeds 11 van de puzzels ingehaald!

Ik vind het enorm leuk om op deze manier te rommelen. De puzzels zijn uitdagend en apart om te doen. Vaak begin je zelf verzekerd, maar naar mate je vordert wordt het toch steeds lastiger en complexer. Het zijn er iedere dag 2. De als je de eerste af hebt en het goede antwoord hebt ingezonden krijg je een verdiepingsvraag. Meestal zal je dan de code van puzzel 1 moeten aanpassen om ook stap 2 te bereiken. En ook dat is leuk. Het voelt echt goed als je dat zonder al te gekke inspanningen voor elkaar krijgt.

Omdat ik nog altijd niet meer ben dan beginnend programmeur is voor mij een bijkomend groot voordeel dat ik heel snel veel meer vaardigheden en begrip op doe in de taal waar ik in werk. Dit is de laatste paar jaar Go, een taal die behoorlijk eigenaardig is en opvallend leuk om te gebruiken.
Joost beantwoord ze allemaal met Python wat ook een leuke en populaire taal is.

Het fijne aan de Advent of Code is dat hij online blijft, dus ik hoef 25 december niet te halen. Wel is het grappig om te zien dat opdrachten waar ik een avond mee aan het rommelen ben en soms met trots afrond, de andere keer met een gevoel van “Mjah, maar het werkt”, door zogenaamde speedrunners soms zelfs binnen de 2 minuten worden afgerond. Doet even zeer in je trots, maar deze mensen zijn internationaal het neusje van de zalm. Advent of Code is daarnaast wel bedoeld als wedstrijd voor mensen die er echt goed in zijn.

Ik geniet er in ieder geval al jaren van en doe dus ook dit jaar weer mee. Ik heb ook netjes gedoneerd, gezien het voor vele uurtjes vermaak zorgt 😄. Ook al ziet het er allemaal ingewikkeld uit, het is echt leuk en ontspannend om lekker aan een puzzel te rommelen.

Hier zie je mijn inzendingen en hier die van Joost (spoilers dus!)!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous