Nintendo Switch en games voor kinderen

Afgelopen zomer vertelde buurvrouw Anke mij hoe leuk de Nintendo Switch is. Wat mij vooral verraste was hoe leuk Finn hem vond (die niet zoveel ouder dan Aeron is). Mijn verwachting dat het allemaal nog veel te moeilijk zou zijn klopte dus niet.

Ik ben me er wat verder in gaan verdiepen en het is inderdaad wel een vernuftig ding hoor. Natuurlijk heb ik hem al meermalen gezien, maar nooit echt vastgehouden of bekeken. Hij blinkt vooral uit in spellen die aanpasbaar zijn voor of gemaakt zijn voor kleine kinderen. En natuurlijk een prijs die in schril contrast staat tot de andere consoles. De Nintendo Switch is beduidend veel minder duur.

Lees verder…

Inhoud:

Een handig ding!

Waar de andere consoles weer vooral gericht zijn op de beste en de sterkste zijn, heeft Nintendo zich weer gericht op het fun gehalte. Er zit een dock bij, deze sluit je aan op de tv. Zet je de switch in de dock is het een traditionele console die je op de tv speelt. Je kan de controllers op een stukje plastic klikken zodat ze als 1 grote controller werken, of je kan ze los gebruiken zodat je er 2 hebt. Dat is erg leuk gemaakt.

Dan komt de echt grote truc: Trek de Switch uit de dock en je hebt een handheld console zoals de Gameboy of de Wii U was. Touchscreen en de controllers kunnen er aan vast om hem in de hand te spelen. Je kan de controllers er ook weer af halen en hem op een uitklapbaar pootje zetten zodat je met controllers op een klein schermpje speelt. Heel erg handig allemaal!

Time Magazine’s plaatje over de Switch modes

Dan de games

Voor volwassenen is er natuurlijk wel het een en ander te krijgen. Voor Iris ontdekten we al snel dat er Disgaea 5 op zit, de 5 in de lijn van een game die ze op de Playstation altijd graag speelde. Een nogal over-the-top RPG game met onwerkelijk veel diepte en dus telkens opnieuw te spelen.


En voor mij: Een tijdje geleden scheef ik over Hades, deze kan je met cross-save op de Switch en de pc gewoon verder spelen waar je gebleven bent. Dat is erg plezierig.

Natuurlijk maar 2 random grepen uit een nogal grote keuze. Er is voor volwassenen meer dan voldoende. Als die-hard gamer ben je natuurlijk beter uit met een XBox of een Playstation. Maar zelfs dan, de mobiliteit van de Switch is echt wel heel erg fijn en dus een gadget om erbij te hebben 😉.

Door naar de echte power:

Games voor kinderen

Op de PC valt het nog niet mee om games voor kinderen te vinden. Ik verbaas me hier iedere keer over omdat de PC bij afstand altijd de meeste titels van wat dan ook heeft. En ook op de andere consoles is er niet zoveel.

Bij de Switch is er dus wel behoorlijk wat beschikbaar. Sommige games zijn er duidelijk op gericht, andere games hebben instellingen om ze toegankelijker te maken.

Hier de top-hits bij ons thuis:

Mario Kart 8

Mario Kart is een ontzettend leuk race spel wat we vele malen gespeeld hebben. Deze 8ste editie is voor de Switch. Op veel gaming evenementen nog steeds een geliefde competitie, gezien het echt een pittig moeilijk spel is waar vaardigheid en oefening beloond wordt. Voor de kleinsten kan je:

  • De karts op 50cc instellen (veel trager)
  • Zorgen dat het spel gas voor ze geeft
  • Het stuur op bewegingssensor zetten zodat ze met stuurbewegingen sturen
  • Zorgen dat ze niet de verkeerde kant op kunnen rijden, gaat het mis zet het spel ze weer recht

Op deze manier kunnen ze het allemaal vrijwel meteen waarderen. Natuurlijk worden ze laatste in het begin, maar je ziet hun vaardigheden ook toenemen gaandeweg. Zeker omdat het spel zorgt dat ze meteen plezier hebben zodat ze niet meteen opgeven. Aeron vindt het geweldig, maar ook nichtje Vesper speelt dit graag een keer mee!

Paw Patrol: Niets Te Dol

Dan Paw Patrol. Een geliefd fenomeen bij alle kleintjes, geen wonder dus dat het op de switch ook een hit is:

  • Een platformer waarbij je niet af kan
  • Het spel laat telkens de knoppen zien die ze moeten indrukken
  • Als ze even niet verder komen legt het spel telkens weer met gesproken instructies en plaatjes uit hoe ze verder kunnen
  • Geliefde figuren en alles Nederlands gesproken
  • Verrassend veel gevarieerde opdrachten met de pups hun specialiteiten

Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay!

Deze is voor de net wat grotere kindjes. 3D en iets meer verkennen en zoeken maakt hem net wat uitdagender. En ook een beetje stoerder! Dezelfde punten als bij de vorige game, maar het vergt wel echt veel meer van de kinderen.

Deze game heeft ook een soort van beginnende epische boss-battles voor de kindjes, echt heel erg leuk!

Pokémon Quest

Een lastige in de lijst. Eigenlijk vind ik hem heel ongeschikt. Hij is Engels, veel teksten en Aeron snapt er niet zoveel van. Het spel speelt wel zo ongeveer zichzelf. Toch wil Aeron het keer op keer doen en houdt het dan ook echt lang vol. Hij laat zijn Pokémon vechten en leeft helemaal mee. De touch-screen maakt veel goed en heel erg veel wordt intuïtief toch goed gedaan. Aeron stelt zelf, louter op emotie en hoe leuk hij ze vindt zijn team samen, laat ze sterker worden en trainen en heeft onwerkelijk veel plezier.

Dus, probeer hem toch maar 😅. Je kan je er geen bult aan vallen, want de grootste pre aan deze game: Hij is gratis.

Minecraft

Ook deze hoort eigenlijk niet in de lijst. Aeron snapt niet wat hij doet en hoe het werkt. In creative mode kan hij toch dingen bouwen en slopen en zijn er monsters. Ook hier kan hij uren bezig zijn zonder dat hij ook maar wat bereikt. De ene keer door zijn inventory op te ruimen of te vullen, de andere keer door te verkennen of door ijs te verzamelen voor zijn nieuwe huis… Ik zou hem nooit gekocht hebben, was het niet dat Aeron er om vroeg omdat hij het op de BSO zo ontzettend leuk vindt.

Ik was cynisch, maar wilde het wel een kans geven, werkt het niet dan groeit hij er vanzelf wel een keer in. Het is echter liefde van het begin af aan. Voor ouders is het wel belangrijk om NIET mee te kijken. Het is gekmakend hoe ineffectief en “fout” ze het spelen 😂. Maar het wordt steeds beter. Niet mee bemoeien en alleen gaan kijken als hij een vraag heeft!

Yoshi’s Crafted World

Dit is de nieuwste topper in de reeks. Aeron noemt hem “Het eiland waar de Yoshi’s veilig leven”. Een platformer die ook weer een kinderstand heeft: Je moet je best doen om af te gaan.
Alles is Nederlands, maar wel geschreven. De ouders moeten dus het een en ander voorlezen als ze het verhaal willen volgen. Deze leent zichzelf vooral heel erg goed voor samen spelen: Je speelt tegelijk en kan elkaar helpen. Dit maakt het wel mooi, het samen met Aeron kunnen spelen is wat het echt goed maakt. Hij voelt zich heel zelfstandig, maar je bent er wel samen.

Dan nog niet gesproken over de hoge knuffelbaarheid van de figuurtjes en de wereld die van karton en andere spulletjes gemaakt is. Een heerlijk spel om samen te doen en echt een om een beetje verliefd op te worden.

PixelJunk: Monsters 2

Een towerdefense coöp spel. Aeron vindt op de iPad het spel Bloons heel erg leuk. In het begin vooral de sandbox met eindeloos veel geld, maar de echte game speelt hij ook steeds beter.

Monsters 2 is een coöperatief 2 spelers spel om samen torens te bouwen en de kinderen van de stam te beschermen tegen aankomende monsters. Rustig speelbaar, mooi getekend en je kan je ook nuttig maken door bij een toren te gaan staan, dan wordt de toren beter. Het spel heeft een “Fun” mode, zodat het niet te pittig is. Samen rustig strategisch bezig zijn en vol spanning toe kijken of ze je torens voorbij komen is heel leuk. Er is veel plezier wanneer het level gehaald is!

De grootste verassende niet: Super Mario Party

Een erg leuke game, die bij alles uitstraalt dat hij wel geschikt zou moeten zijn. Toch is elke minigame, naast het spel zelf, te ingewikkeld. Het om de beurt is geen succes en het werkt echt niet. Voor oudere kinderen en volwassenen overigens wel een hele leuke!

Kinderslot

Je kan een Switch voorzien van kinderslot. Dit gaat gecombineerd met een App op je telefoon. Hierin kan je instellen wie hoe lang mag spelen en welke games zijn toegestaan voor de kinderen. Zo kan je de heftigere games weghouden. Ook leuk hierbij is dat je aan het eind van de maand een rapport krijgt van hoeveel er gespeeld is, zowel door wie als welk spel.

De Switch kent 2 soorten begrenzingen op speeltijd: “Gedwongen uit” en “melding dat je hem uit zou moeten zetten”. Deze laatste is een stuk volwassener, die geeft kinderen wat vertrouwen en ruimte om autonoom te zijn. Pas als het niet voldoende is kan je overwegen te gaan dwingen.

Conclusie

Voor de die-hard gamer is de switch een fijne mobiele gadget en een welkome aanvulling. Voor gezinnen is het een super uitkomst en een fijne allrounder. Per gezinslid kan je een account aanmaken zodat ieder zijn eigen voortgang in spellen kan hebben. Geschikt voor jong en oud en een handig ding dat je altijd bij je kan hebben.

Hij heeft maar 1 echt nadeel, en dat is dat het er maar één is 😋. Ik hoop dat de jongens goed kunnen blijven delen 😉.

Adding content to the end of the web.

Next
Previous