Exercism.io - Leuk leren en puzzelen!

Puzzelen is leuk! Daar heb ik altijd van gehouden. De vele vele puzzels waar je vroeger mee speelde, technisch lego en dat soort dingen. De ontdekking van programmeren en de puzzels die daarbij beschikbaar zijn was dan ook echt een verrijking voor me!

Met programmeren bouw je dingen en programmeren is veelal een puzzel: Hoe ga ik het aanpakken, hoe voer ik mijn aanpak vervolgens uit en dan de nooit te missen laatste stap: Waarom werkt het niet? Dit moet toch kloppen?

Ik ben Tom en Mattijs nog altijd dankbaar voor mijn ietwat geforceerde introductie bij programmeren. Sindsdien heb ik er vele vele uren plezier aan over gehouden. Toch blijft het leren programmeren uitdagend. Hoe doe ik het goed? En ook nog eens volgens de spelregels van Go, dat daar aan toevoegt dat het simpel en voor iedereen te begrijpen moet zijn. Nou, daar heb ik echt iets heel leuks voor gevonden!

Lees verder…

Exercism.io: Een site vol met leuke uitdagingen en puzzeltjes voor zo’n beetje alle programmeertalen die gebruikt worden. Steeds moeilijker wordende kleine en creatieve opdrachtjes waarin je iets moet bereiken. Nu zijn er veel meer van dat soort sites (pas schreef ik nog over de leuke Advent of Code). Maar het unieke aan déze is dat je telkens een mentor krijgt toegewezen die controleert wat je gemaakt hebt. Hoe vet is dat?

Een leraar, die als vrijwilliger, jouw code controleert! Je levert iets werkends in en vervolgens gaat een vrijwilliger, die goedgekeurd is als leraar, jouw bouwwerkje controleren. Deze levert tips en commentaar. Wat je goed deed, wat beter kan, wat beter moet en waarom. Ze laten je jouw oefening aanpassen en corrigeren tot ze het goed vinden. Dan krijg je toestemming om door te gaan naar de volgende opdracht.

En juist dat is ook echt wat ik zocht! Ik bouw altijd dingen die werken. Maar vaak vraag ik me af of het wel slim was. Soms merk je dat je iets heel onhandig of omslachtig doet. En hoe wordt je nou beter en handiger? Nu heb je dus iemand die dat voor je bekijkt en het je uitlegt!

Daarnaast is Exercism.io goed in elkaar gezet. Het werkt via een client om het ophalen en inleveren van de puzzels makkelijk te maken. Daarnaast wordt elke uitdaging voorzien van geautomatiseerde testen. Je kan zo zelf makkelijk zien of wat je gedaan hebt klopt.
Sterker nog: Ze laten je vaak de testen lezen om te zien wat er van je verwacht wordt en hoe je dat ongeveer in moet vullen. Zo heb je dus de bijvangst dat je leert testen in Go te gebruiken, iets wat ook erg handig en welkom is. Dat stelde ik namelijk ook al veel te lang uit!

Dus, als je net begonnen bent met een taal, of gewoon eens wil dat er iemand met je mee kijkt of je het allemaal wel goed en handig doet, probeer deze site.

Het leuke is dat ik later ontdekte dat Joost deze site al met 2 talen gedaan had en nu met zijn derde begonnen was, namelijk Go! Leuk, zo kan ik met iemand vergelijken en meningen uitwisselen. Ook over de leukste leraren 😉.

Een leuke vondst waar ik vaak op terug grijp als ik even wil ontspannen. Qua investering valt het wel mee: Meestal krijg ik zo’n puzzel in een half uurtje tot een uur opgelost. Ik vind het vaak erg prettig om er ’s avonds laat nog eentje te doen om even lekker met iets anders bezig te zijn.

Als je wil zien hoe ver ik ben, zie hier mijn ingeleverde opgaven!

Adding content to the end of the web.

Next
Previous